RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondsk jubilant

Aker Sogneselskap feirer i år 200 år. Tirsdag ble det markert i Rådhuset.

Aker: For 200 år siden ble selskapet, som er en av Norges eldste organisasjoner, etablert av eieren av Ullevål gård, John Collett. Hans visjon var å skape et forum for gårdeiere i Aker hvor de kunne møtes og ta del i nye ideer, spesielt innen jordbruket.
Jubileet ble denne uken markert med kransnedleggelse på Collets grav, mottakelse i Oslo Rådhus og festmiddag på Nordre Skøyen hovedgård.
Under seremonien i Rådhuset hadde over hundre mennesker møtt opp og ordfører Per Ditlev-Simonsen var blant disse.
- Vi er veldig fornøyde med feiringen. Nå skal vi videre til Nordre Skøyen gård på festmiddag, sa viseformann Ole Andreas Lilloe-Olsen da Nordre Aker Budstikke snakket med ham etter seremonien.

Folkeopplysningsorgan

En av de første oppgavene direksjonen hadde var å opprette et bibliotek. Litteratur om landbruk ble vektlagt, men samlingen vokste seg raskt stor og utvalget ble bredere. Den eldste tittelen i biblioteket er fra 1741 og blant førsteutgavene i samlingen finner man blant annet verker av Ludvig Holberg, Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland. I forbindelse med 200- års jubileet publiseres et festskrift som omhandler de siste 25 årene. Ragnhild Magnussen er ansvarlig for tidsskriftet.

Årlig gåsemiddag

200 år etter består Aker Sogneselskap av cirka 150 medlemmer som i hovedsak er representanter for de gamle bondeslektene i Oslo og Aker, men også andre med interesse for Akers bygdehistorie.
Selskapet har ikke lenger funksjon som interesseorganisasjon for Akers bondebefolkning.
- I dag er vår rolle å ta vare på historien og den opprinnelige befolkningens betydning for Oslos historie og identitet, sier Lilloe-Olsen.
Selskapet har to arrangementer i året. 4. juni drar de på befaring til ulike steder med Aker-tilknytning. Dette kombineres med piknik og foredrag. Cirka et halvt år etter, den 11. november, holdes den årlige generalforsamlingen også med tilknyttet foredrag og gåsemiddag.
- Siste årene har vi vært i Gamle Losjen, forteller Lilloe-Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere