*Nettavisen* Nyheter.

Bondsk jubilant

Aker Sogneselskap feirer i år 200 år. Tirsdag ble det markert i Rådhuset.

Aker: For 200 år siden ble selskapet, som er en av Norges eldste organisasjoner, etablert av eieren av Ullevål gård, John Collett. Hans visjon var å skape et forum for gårdeiere i Aker hvor de kunne møtes og ta del i nye ideer, spesielt innen jordbruket.
Jubileet ble denne uken markert med kransnedleggelse på Collets grav, mottakelse i Oslo Rådhus og festmiddag på Nordre Skøyen hovedgård.
Under seremonien i Rådhuset hadde over hundre mennesker møtt opp og ordfører Per Ditlev-Simonsen var blant disse.
- Vi er veldig fornøyde med feiringen. Nå skal vi videre til Nordre Skøyen gård på festmiddag, sa viseformann Ole Andreas Lilloe-Olsen da Nordre Aker Budstikke snakket med ham etter seremonien.

Folkeopplysningsorgan

En av de første oppgavene direksjonen hadde var å opprette et bibliotek. Litteratur om landbruk ble vektlagt, men samlingen vokste seg raskt stor og utvalget ble bredere. Den eldste tittelen i biblioteket er fra 1741 og blant førsteutgavene i samlingen finner man blant annet verker av Ludvig Holberg, Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland. I forbindelse med 200- års jubileet publiseres et festskrift som omhandler de siste 25 årene. Ragnhild Magnussen er ansvarlig for tidsskriftet.

Årlig gåsemiddag

200 år etter består Aker Sogneselskap av cirka 150 medlemmer som i hovedsak er representanter for de gamle bondeslektene i Oslo og Aker, men også andre med interesse for Akers bygdehistorie.
Selskapet har ikke lenger funksjon som interesseorganisasjon for Akers bondebefolkning.
- I dag er vår rolle å ta vare på historien og den opprinnelige befolkningens betydning for Oslos historie og identitet, sier Lilloe-Olsen.
Selskapet har to arrangementer i året. 4. juni drar de på befaring til ulike steder med Aker-tilknytning. Dette kombineres med piknik og foredrag. Cirka et halvt år etter, den 11. november, holdes den årlige generalforsamlingen også med tilknyttet foredrag og gåsemiddag.
- Siste årene har vi vært i Gamle Losjen, forteller Lilloe-Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.