RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bor du i en brannfelle?

Å «slurve med strømmen» kan i verste fall være livsfarlig.

OSLO: Over halvparten av alle branner har elektrisk opprinnelse. 7 av 10 innbyggere i Oslo kobler tre eller flere elektriske artikler til løse skjøteledninger, viser en undersøkelse gjennomført for Storebrand. Halvparten tenker ikke over at dette kan være farlig, skriver det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

Pass på varmgang

Tallene fra den ferske Norstat-undersøkelsen viser at altfor mange innbyggere i Oslo har for lite kunnskap om strømsikkerhet i hjemmet, mener direktør i Storebrand Skadeforsikring, Tom Granquist.

– Mange har nok en oppfatning av at strøm bare er noe som er til stede i boligen, noe som får ting til å fungere. Få tenker på at for stor belastning over tid kan føre til varmgang, som igjen kan føre til brann, sier han til Pressenytt.. Tall fra FNO viser at over halvparten av alle innrapporterte branner skyldes elektriske artikler.

Brannfarlige skjøteledninger

Granquist forteller at løse skjøteledninger ofte er langt mer slarkete enn en fastmontert veggkontakt. Det medfører mer motstand, og enda mer varme.

– Ved vanlig bruk blir en stikkontakt litt varm. Kobler du til fire apparater som trekker like mye strøm, så vil det gå fire ganger så mye strøm og 40 ganger så mye energi i stikkontakten. Da utvikles det 40 ganger så mye varme. Ved feilkobling kan det begynne å brenne, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere