RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bor du på byhistorisk grunn?


Flere av trehusene i Gamlebyen ble flyttet utenfor den så kalte murgrensa, som ble opprettet etter den store bybrannen i 1624. Dette og mer til kan du finne ut av i NB!registeret.
Flere av trehusene i Gamlebyen ble flyttet utenfor den så kalte murgrensa, som ble opprettet etter den store bybrannen i 1624. Dette og mer til kan du finne ut av i NB!registeret. Foto: ARKIVFOTO
Har du noensinne lurt på hva som skjedde på akkurat din tomt i fordums tid? Vel, nå kan du finne det ut.

OSLO: Riksantikvaren har nemlig lansert NB!registeret, som er en oversikt over 230 byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. Og der kan du gå inn helt selv å se om området du bor i er av nasjonal betydning.

– Jeg er glad for at vi nå kan presentere NB!registeret for alle. Det er nok mange som ikke er klar over alle de viktige historiske bymiljøene vi har i dette landet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Skal ikke fredes

Han presiserer at det absolutt ikke er meningen å frede områdene, men tvert i mot – ta vare på deres særegenhet i framtidig byutvikling.

– Dette betyr ikke at vi skal frede alle disse områdene, men vi ønsker å si tydelig fra om at her må man ta særlige hensyn i byutviklingen. Registeret er først og fremst en invitasjon til dialog, hvor vi er tidlig og tydelig, sier Holme.

Naturlig nok er Norges største by – Oslo behørig representert i registeret, og her er det verdier langt utover det vi tradisjonelt tenker på som vår egen bys historie.

Sosial boligbygging og masseflytting til Oslo

Visste du for eksempel at enkelte områder i byen er av verdi som følge av den masseflyttingen de representerer? Eller de store øst-vest-skillene, som beskrives i den sosiale boligbyggingen?

«Oslo har en unik, homogen og representativ murgårdsbebyggelse, hvor de enkelte områdenes ulikhet gjennom variasjon i 1800-tallsbebyggelsen også speiler de sosiale skillene», heter det blant annet i registeret.

Nå håper riksantikvar Holme at byutvikling fra tidligere tider blir interessant for enda flere. Han påpeker at kunnskap om egen by er viktig for å kunne delta i lokal debatt om utviklingen på eget hjemsted.

– Vi håper at mange aktører innen byutvikling vil ha glede av registeret og at vi kan bidra til at kulturminnene i enda større grad får bli et premiss når våre byer skal vokse videre. På denne måten ønsker vi å være forutsigbare, og gjøre våre begrunnelser tilgjengelige for alle, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere