RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bor i båt på Aker Brygge hele året

Bjørn Kenneth Muggerud bryr seg ikke om at kulda biter på bøljan blå.

AKER BRYGGE: Det er februar og full vinter. Selv om både været og sjøen innerst i Oslofjorden holder seg rolig, merkes kulden når kvikksølvet kryper ned mot ti minus. Isflakene flyter på vannet, som er alt annet enn innbydende.

Minste båt

Aker Brygge er nesten forlatt. Folkelivet som kjennetegner stedet, tar seg ikke opp igjen før varmegradene kommer. Det er her Bjørn Kenneth Muggerud og samboeren har fortøyd for vinteren.

Farkosten er ikke større en 24 fot, men selv mener Bjørn Kenneth de har alt de trenger – bortsett fra kanskje plass.

Det er så trangt at man bokstavelig talt skritter over kjøkkenbenken når man entrer kahytten. Bjørn Kenneth er nesten litt stolt av å bo i den minste båten på brygga.

Frihet

– Jeg savner riktignok komfyr. Både kjæresten og jeg er glade i å lage mat, og det blir litt lite med den primusløsningen vi har nå. Men vi har ikke akkurat rent ned restaurantene her på brygga heller, sier Bjørn Kenneth Muggerud.

– Å bo i båt er først og fremst en livsstil. Båten ble kjøpt på impuls for ett år siden. Det var mange grunner til det, en drøm om å reise jorda rundt for eksempel, men det handler i hovedsak om frihet. Jeg har eget firma og trenger ikke være stedsbunden for å jobbe. Derfor flakker jeg omkring i båt.

For Bjørn Kenneth Muggerud betyr det at han kan være sin egen herre. Med selvstendigheten kommer nye utfordringer, spesielt om vinteren.

Båtsamfunn

– Vi bruker strøm for å varme opp om vinteren, men du bruker strøm for å varme opp huset også, så det går egentlig ut på ett. Om jeg skal trekke fram noe negativt, må det være fukt. Væromslag rundt null grader merkes veldig godt. Da er det vått inne, sier Bjørn Kenneth Muggerud.

Noen meter unna båten til Bjørn Kenneth jobber Knut Langli med å holde det lille samfunnet til båtboerne i gang. Langli er marinasjef og sørger for at båtlivet ikke er primitivt, selv om det kan være trangbodd.

Strøm- og nettilgang knytter marinaen til samfunnet rundt. Kles- og kroppsvask gjøres på fellesarealene. Knut Langli mener likevel at det ikke er noe borettslag han driver.

– Nei, det er lite å ta hensyn til her, foruten havnereglementet og været. Det er klart færre båter totalt nå enn om sommeren, men det er flere som bor her fast om vinteren. Når sommeren kommer, flytter de lengre ut i Oslofjorden, eller til helt andre plasser, sier Knut Langli.

Vinterleie

– Det er dyrere å ha båten her om sommeren?

– Ja, det er nok det som er årsaken. Leien er det tredobbelte, så de fleste velger å ikke bo her fast. Nå på vinteren er det i underkant av hundre folk som bor her, fordelt på 45 til 50 båter. Noen bor alene, mens andre har ektefelle og barn, så det er vanskelig å anslå eksakt hvor mange som er her.

Å leie båtplass ved Aker Brygge om vinteren er betraktelig billigere enn å leie leilighet samme sted. Men Knut Langli påpeker at å bo båt i februar ikke er for alle og enhver.

– Jeg vil ikke gå så langt som å kalle dem bohemer, men om du velger å bo to stykker på fuktige 24 fot i 16 minus, er det en greie for spesielt interesserte.

Familieøkning

Fra før er Bjørn Kenneth Muggerud trebarnsfar, og i mai har kjæresten termin. Da kommer nummer fire.

– Faktisk er det mye fint familieliv i båt. Vi feiret jo jul her, alle sammen, rundt dette bordet, sier Bjørn Kenneth Muggerud som strekker armen utover for å illustrere hvordan familien satt. Armen rekker med god margin over hele bordets overflate.

– Det er litt som å være på hytta hele året?

– Nei, jeg vil ikke si det. Det er som å være i båt hele året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere