RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bor lenger i byen med barn


Skolene er sprengt og bydelen skriker sårt etter barnehagplasser. Det foreligger ingen konkrete tall, men Bydel St.Hanshaugen merker at det stadig blir flere barn i bydelen.
Skolene er sprengt og bydelen skriker sårt etter barnehagplasser. Det foreligger ingen konkrete tall, men Bydel St.Hanshaugen merker at det stadig blir flere barn i bydelen.
Det stemmer overens med det inntrykket vi har, sier bydelsdirektør på St. Hanshaugen Tone Frønes.

ST.HANSHAUGEN: Til tross for at det ikke foreligger noen konkrete tall på at befolkningen av barn vokser i St. Hanshaugen bydel, setter bydelsdirektøren igjen med et inntrykk av stadig flere barn bor i byen. Skolene er sprengt, barnehageplassene blir færre.

Forever young

Det er riktig observert, sier forsker Kjetil Sørlie hos Norsk institutt for By og regionsforskning (NIBR). Han har jobbet med demografi i mange år og forteller at de siste 10-15 årene opplever vi at folk blir boende lenger i byen enn tidligere, særlig i indre by.

Dette henger sammen med at man er ung lenger, etableringsfasen varer lenger, vi er lenger under utdanning og vi føder barn senere enn tidligere, bekrefter, Sørlie.

Men bevegelsen inn og ut av byen er fremdeles stor.

Før flyttet man ut av byen når man hadde fått barn. Når barna kommer senere, blir man også boende lenger.

Men forskning viser ikke at vi blir boende lenger i byen med barn?

Mens man før regnet med at folk flyttet ut av byen innen de var 35, er tallet nå blitt førti. Husk dette er barna av de som etablerte seg i omlandskommunene til Oslo. Det er disse som også flytter ut.

Bevegelse

Det er nok ikke slik at byen bare blir større, og kun er gjenstand for tilflytting. Byen er som aldri før gjenstand for gjennomtrekk, folk flytter inn og folk flytter ut, påpeker Sørlie. Han viser til at dette er tendensene ikke bare for St. Hanshaugen, men gjelder like mye for bydelene i Oslo indre vetst, som Oslo indre øst. Forskjellen er bare at vi flytter forskjellige steder, påpeker han.

Rektor ved Bolteløkkaskole Dag Gomnæs sier til Lokalavisen at stadig flere søker seg til skolem.

Flere søkere

Vi tar inn 56 førsteklassinger hvert år. Det er det vi har plass til. Men vi opplever en økning av søknader, og må avvise 10-15 elever , sier rektoren.

Bolteløkka skole opplever søkninge fra elver som sogner til Uranienborg, Møllergata, Marienlys og Ila.

Dette er elever som kanskje har søsken her, eller som av andre grunner vil gå på Bolteløkka. Eller det kan være et tegn på at de andre skolene også er sprengt, sier han.

Når det er sagt opplever rektoren likevel at folk flytter ut av byen når barna kommer i skolealder.

Det er stor bevegelse her særlig om våren. Om høsten opplever vi også at folk flytter selv om barna deres er skrevet inn på skolen. Sånn sett opplever vi fremdeles at folk flytter ut av byen når barna blir litt større, sier han .

Dette henger sammen med at man er ung lenger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere