RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. Foto: (FOTO: Tore Sandberg)

Bordeaux til tournados

For å matche maten må vi gå i spanderbukser til polet.

Mat kan gjøre meg lykkelig, og her er hver munnfull nærmest saliggjørende. En slik seriøs øvelse på kjøkkenet bør følges opp med dertil egnet drikke.

Det vil sette rettens smakskraft og eleganse i et rettferdig lys og løfte måltidet ytterligere.

Bordet fanger

Med dette ønsker jeg ikke å være snobbete, men å bevare måltidets balanse. Jeg vet at mange føler at de har brent hele budsjettet etter å ha handlet inn mat til flotte måltider.

Les også: Den beste biffen

Hvis man i en slik situasjon går til Vinmonopolet for å finne noe billig – fordi maten ble så dyr – har man etter min mening gjort en trist prioritering.

Da er det mer etter mitt hjerte å tenke at flaskeprisen på vinen bør ligge på same nivå som kiloprisen på kjøttet – da er vi i hvert fall godt på vei!

Aromakompleks

Det er selvfølgelig mange muligheter her, men en utviklet og aromakompleks vin vil yte retten størst rettferdighet. Disse vinene er det ikke så lett å få kjøpt, men det finnes løsninger rett fra butikk som fungerer supert.

En viss tanninstruktur trengs, mest på grunn av sausen. Det møre og magre kjøttet behøver ikke all verdens tanniner. Friskhet er selvfølgelig påkrevet, for her er det to kraftige og klebrige sauser å rydde opp i.

Videre må konsentrasjonen være høy for å håndtere både smaksintensitet og fylde fra retten.

Til Bordeaux

Mange klassiske viner fra Frankrike kan fungere bra her. Jeg kunne fint brukt Cahors, Madiran og – mens vi flytter oss sørover – for den saks skyld Bandol.

Men med en så klassisk oppbygging av retten kommer vi ikke utenom Bordeaux, der viner fra begge sider av elven Gironde er aktuelle. Her er det kun lommeboken som setter grenser.

Vestside-vinene er kjent for å ha litt fastere struktur, fordi de som regel baseres på den kraftigere Cabernet Sauvignon.

På østbredden fokuseres det på den Merlot, som modner tidligere og gir bløtere og lettere tilgjengelige viner. Begge falle godt inn i selskapet her.

Fullender magien

Et veldig hederlig alternativ som også har en fordelaktig pris, er vestsidens 32469 Domaine de la Solitude 2005, Dom. de Chevalier, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike, kr 222,30 (fullsortiment).

Dette er en fruktig, kraftig vin med flott struktur som tar godt tak. Etter litt tid i karaffel åpner den seg opp mot maten – og fullender magien vi finner på tallerkenen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere