*Nettavisen* Nyheter.

Borefirma fikk 600.000 i slambot

MILJØBOT: Mange tilfeller av slam i bekker i Oslo. I høst ble et firma dømt til å betale 600.000 kroner i bot etter blant annet utslipp på Huseby. Foto: Foto: Utlån

Jordvarme er miljøvennlig, men ikke at borefirmaer bare slipper slammet rett ut i naturen. Et borefirma fikk i høst 600.000 i bot etter utslipp på ambassadetomten på Huseby.

HUSEBY/OSLO: – Dette borefirmaet har flere ganger har brutt utslippsreglene og bare latt boreslammet renne ut i vassdrag. Til slutt politianmeldte vi firmaet, forteller overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten.


Siste hendelse var i forbindelse med prøveboring på ambassadetomten på Huseby i Vestre Aker tidligere i høst. Borefirmaet har anket tingrettsdommen.

Ikke enestående

Ifølge etaten er ikke dette firmaet enestående. Hittil i år har Vann- og avløpsetaten fått innrapportert fem hendelser med utslipp av boreslam til vassdrag, og det er bare de hendelsene etaten får vite om. Senest i forrige uke skjedde utslipp på Nordberg, blant annet rett i Borgestadbekken.

Etaten dro til eneboligeiendommen, men da var boringen stoppet. Firmaet skyldte på sprukket slange til oppsamlingstanken, en tank som forøvrig ikke var der lenger.

– Men vi så at det var spor etter tank på stedet. Uhell kan skje, og dette firmaet har vi ikke registrert utslippssaker på tidligere, sier Paulsen.

– Men firmaene skal også ha en «plan B» hvis noe av utstyret går i stykker eller lignende, slik at det uansett ikke blir slamutslipp.

Det har også vært andre slike tilfeller i samme område, men fra forskjellige borefirmaer.

Til Fylkesmannen

– Vi rapporterer alle slike hendelser til Fylkesmannen, som er forurensningsmyndighet for større anleggsvirksomhet, og vi tar også kontakt med ledelsen i borefirmaene, og veileder i forhold til hva slags regler som gjelder ved boring og slam, sier Paulsen.

I dag er det ikke noen søknadsprosess for å få bore etter jordvarme, strengt tatt kan bare hvem som helst sette i gang. Det er kun installasjonen av energibrønnen som er søknadspliktig.

– Vi jobber nå for å få til at alle borefirmaer skal melde fra til Vann- og avløpsetaten i forkant av brønnboring. Det er vikitg for oss å ha kontroll på boreaktiviteten i Oslo, slik at firmaene ikke bare tar seg til rette og slipper ut slam på rørnettet vårt. Dette er forbudt.

Det skjer også slamutslipp fra «vanlige» byggeplasser, i fjor ble hele 14 slike hendelser registrert hos etaten. Slammet i seg selv er ikke spesielt farlig, men når det kommer eksempelvis ut i bekker osv, legger det seg på bunnen og gir oksygenmangel som dreper alt liv.

Og så etter kanskje et regnskyll, flytter slammet seg videre og dreper enda mer liv lenger nede i bekken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag