*Nettavisen* Nyheter.

Borte bra, hjemme best

82 år gamle Elsa Alice Pettersen stortrives på Myrer. Med en utsikt som denne syns hun ikke at hun kan klage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

? Hvordan kan noen bo der oppe, tenkte Elsa Alice Pettersen (82) og kikket opp på høyblokka i Myrerveien. I dag kan hun ikke tenke seg et bedre sted å bo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pleierne er helt topp, synes Else Alice Pettersen (82). Her i samtale med Helene Rakstad-Larsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KJELSÅS: Det var som nyinnflyttet på Grefsen midt på 50-tallet, at Elsa Alice Pettersen stoppet opp på Myrerfeltet og kikket oppover den 14 etasjer høye blokka i Hareveien 10. Ved siden av henne løp hunden. Bebyggelsen var en ganske annen enn i dag.

? Stakkars de som må bo der, tenkte Pettersen og gikk hjem igjen til Nordlysveien.

Skepsis ble til hjem

Det er nå sju år siden Pettersen flyttet inn i egen leilighet i 10. etasje i omsorgsboligen i Hareveien. Hun har ikke lenger den samme oppfattelsen av bygget, som da hun sto utenfor for femtifire år siden.

Nå er det Hareveien som er "hjemme" for 82-åringen, og her trives hun godt. Men for bare få uker siden trodde hun at hun hadde vært der for siste gang.

Til sykehjem etter slag

? Hvor skal jeg begynne? sier Pettersen med et betenkt smil, og kikker ut på den snødekte Grefsenåsen utenfor vinduet.

På julaften ble hun rammet av slag og ble innlagt på sykehus. 9. januar fikk hun plass på sykehjem.

? Men det var ikke som her. Det var mange som var litt "utenfor", sier Pettersen, som syntes oppholdet tok på.

? Jeg fikk ikke terapien min, og så fikk jeg trykksår fordi jeg bare lå. Jeg ville hjem, sier hun.

? Ta en tur på sykehjem

Elsas sønn ringte og spurte om hun kunne få komme hjem til Myrer. ? Selvfølgelig kan hun det, sa seksjonssjefen ved omsorgsboligen, Britt Dallosso.

? Men i slike situasjoner er det viktig at beboeren vil det selv, at det er familie som vil det, og at hjelpeapparatet støtter det.

? Det var litt av et teamarbeid! Over all forventning, supplerer Pettersen. ? Jeg er veldig takknemlig.

Ifølge Dallosso er ikke sykehjem nødvendigvis det beste alternativet for en del eldre.

? Man bør ta en tur på et sykehjem og se hvordan det er før man søker om plass. Mange sykehjemsbeboere er sterkt pleietrengende, og ikke friske, sier Dallosso.

Hun mener det for mange vil være best å kunne bli boende i sitt eget hjem med tilpasninger, eller i en omsorgsbolig.

Tror på Snåsamannen

? Her har jeg det så bra jeg kan få det. Det er viktig å være positivt innstilt. Humøret er halve medisinen. Jeg kan ikke klage når jeg ikke har noe å klage på, sier Pettersen, og skryter av pleierne.

På kjøkkenbordet ligger boken om Snåsamannen, og Pettersen nekter ikke for at det hadde vært greit å kjenne ham.

? Jeg håper jo at jeg kan bli enda bedre, sier hun.

Et sosialt hjem

Bydel Nordre Akers 84 omsorgsleiligheter for eldre ligger alle i Hareveien på Myrer. Her har beboerne sine egne leiligheter, og får besøk av hjemmehjelp og hjemmesykepleier. Huset er døgnbemannet og beboerne kan kontakte betjeningen via vakttelefon. I kantinen kan beboerne spise lunsj og møtes til sosialt samvær. I løpet av vinteren blir det også fast middagsservering.

? Det er veldig koselig. Da sitter vi og prater, og diskuterer verdens små og store problemer, smiler Pettersen.

Bygget har også egen frisør og fotpleier for beboerne, og mange frivillige står for aktiviteter som bingo, fester og turer.

? Røde Kors, Lions, Civitane, prest og Frelsesarmeen er bare noen av de frivillige som gjør en kjempeinnsats for beboerne. Vi har ikke midler til å stå for slike arrangementer selv, og setter veldig pris på den jobben de gjør, sier Dallosso.

Flere eldreboliger

Dallosso forstår at mange eldre i bydelen ønsker seg et bredere tilbud av omsorgsboliger.

? Det er klart det er en fordel å få beholde sitt nærmiljø. Bydelen er nå i gang med å prøve å fremskaffe flere slike boliger, bekrefter Dallosso.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.