Gå til sidens hovedinnhold

Bosetting fra jernalder sjekkes

Arkeologer har tre uker på seg til å avdekke flere spor etter forhistorisk bosetting på Husebyjordet.

HUSEBY: Mange trodde at amerikanerne hadde startet utbyggingen av ambassadetomten etter at gjerder og gravemaskiner har kommet på plass på Husebyjordet.

Det er derimot ansatte ved Kulturhistorisk museum som har inntatt området.

LES OGSÅ: "Avslører" 836 kulturminner i Oslo

Stolpehull

– Det er tidligere avdekket kokegroper og stolpehull etter bygg på dette området. Akkurat nå er matjordlaget fjernet og vi holder på å rense frem sporene før vi begynner å grave og dokumentere dem. Vår oppgave er å avklare om det kan påvises hus og andre spor etter bosetting her og dokumentere eventuelle funn, sier Margrete Figenschou Simonsen.

Siden steinalderen

Byantikvaren fant i 2005 spor etter tidligere bosetting på området og i henhold til den vedtatte reguleringsplanen skal den delen av ambassadetomten som vender mot Sørkedalsveien, undersøkes grundigere. Flere tidligere funn i Husebyområdet som steinøkser og andre gjenstander, viser at i distriktet har det vært mennesker siden steinalderen.

– Vi tror funnene her stammer fra jernalder eller eldre, sier feltleder Sara Langvik Berge.

Begge er spente på hva som befinner seg på feltet.

Tydelige hus

– I Oslo er det gjort få utgravinger utenom i middelalderbyen. Vi kan bruke inntil tre uker på dette feltet. Vi håper og forventer å finne spor etter tydelige hus, selv om det er for tidlig å si noe sikkert om dette, sier Figenschou Simonsen.

Hun sier videre at de vanligste funnene på slike utgravningsfelt som dette er keramikk, brente bein fra husholdning/matlaging og kanskje jerngjenstander.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre