RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KULTURMILJØ?: Byantikvaren vil verne hele denne eiendommen bak Ulsrud videregående skole, men åpner opp for et lite tilbygg på våningshuset. Plan- og bygningsetaten er uenig og mener deler av tomten bør kunne bebygges.
KULTURMILJØ?: Byantikvaren vil verne hele denne eiendommen bak Ulsrud videregående skole, men åpner opp for et lite tilbygg på våningshuset. Plan- og bygningsetaten er uenig og mener deler av tomten bør kunne bebygges. Foto: ARKIVFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Bør denne eiendommen vernes?

Byantikvaren vil verne Tor Jonssons veg 9, men Plan- og bygningsetaten mener det ikke er gode nok grunner til å båndlegge hele eiendommen.

ULSRUD: Som en del av verneplanen for de gamle Aker-gårdene, ønsker Byantikvaren å omregulere Tor Jonssons veg 9.

Del på Facebook

Eiendommen kalles også for Myrvoll, og står på Byantikvarens gule liste over verneverdige kulturmiljøer.

Da saken var på høring i fjor hevdet Byantikvaren at Myrvoll var en gammel husmannsplass, men tidligere eiere sa dette var en misforståelse de kunne motbevise. De uttalte at det som eventuelt har vært verneverdig på eiendommen er revet for lengst.

LES OGSÅ: – Vil verne gård og husmannsplass

Nå ønsker Byantikvaren å bevare eksisterende bebyggelse og omkringliggende hage, inkludert frukthagen, som et selveierbruk fra slutten av 1800-tallet.

Tor Jonssons veg 9 er i dag regulert til boligformål, og nåværende eier søkte i 2007 om å rive eksisrende hus for å bygge nytt. Dette ble avslått fordi Byantikvaren varslet at et verneforslag ville komme.

Åpner for tilbygg

Byantikvaren vil fortsatt ikke tillate nybygging, men åpner nå opp for et tilbygg på 20 m2 i tilknyting til eksisterende våningshus.

Det åpnes også opp for at hovedhuset skal kunne rehabiliteres og fortsatt være i bruk som bolig.

Anbefaler ikke forslaget

Plan- og bygningsetaten (PBE) har vurdert verneforslaget og tidligere innkomne motsigelser. De påpeker at eksisterende bebyggelse ikke er knyttet til husmannsplassen som engang kan ha ligget der, og mener det ikke er nok tungtveiende grunner til å båndlegge hele eiendommen til bevaring.

LES OGSÅ: – Byantikvaren tar feil

«Vernehensynene er ikke like sterke som dersom den opprinnelige bebyggelsen fortsatt hadde stått og dersom det hadde vært en husmannsplass. Vi kan derfor ikke anbefale planforslaget» skriver PBE i sakspapirene som nå er til offentlig ettersyn.

Frist for å komme med innspill i saken er 20. juni 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere