RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bråk rundt gammel kiosk


Tiltakshaver av dette gatekjøkkenet har søkt dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan. Naboer klager på driften og bydelsutvalget på Nordstrand behandlet saken i forrige uke. 
Foto: Aina Moberg
Tiltakshaver av dette gatekjøkkenet har søkt dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan. Naboer klager på driften og bydelsutvalget på Nordstrand behandlet saken i forrige uke. Foto: Aina Moberg
Kiosken i Oberst Rodes vei har vært der i over 80 år, men ikke alle setter like stor pris på virksomheten.

NORDSTRAND: Nordstrand bydelsutvalg (BU) behandlet sistuke en klagesak vedrørende kiosk/gatekjøkken ved Oberst Rodes vei 68A, fordi bydelens mening er ønsket av byrådsavdeling for byutvikling.

Kiosken har stått på eiendommen siden 1926. I nyere tid har den blitt bygget om til gatekjøkken. Mattilsynet fremmet da krav om toalett og gatekjøkkenet ble derfor utvidet i 2004. I 2006 ble småhusplanen vedtatt, og det medfører at gatekjøkkenet ikke ligger innenfor reguleringsplanens formål. Bygningens størrelse overskrider også den grense for tomteutnyttelse som følger reguleringsplanen.

Tiltakshaver søkte i mars 2008 om dispensasjon fra planen. Det innkom da protest fra nabo i Freidigveien.

Anbefaler dispensasjon

Bydelsdirektøren var på befaring i mai og konkluderte med at gatekjøkkenet ga et positivt inntrykk - og vektlegger at driften er en innarbeidet virksomhet.

I saksdokumentene heter det: "Bydelsdirektøren ser dermed virksomheten som strøkstjenlig virksomhet, som kan bidra til å fremme tilhørighet, nærhet og tradisjoner. Det synes urimelig at virksomheten skal måtte avvikle fordi den er blitt omfattet av en reguleringsplan som ble vedtatt lenge etter at virksomheten ble etablert og utvidet.(…) Bydelsdirektøren kan heller ikke se at de ulemper som er anført i saken med tanke på trafikale forhold, lukt og forurensning er tungtveiende nok i denne sammenhengen."

Bydelsdirektøren foreslo at BU burde anbefale dispensasjon fra småhusplanen.

Naboklage

Gry og Vebjørn Sørensen bor i Freidigveien og er naboer til kiosken. Paret møtte i Åpen halvtime og fortalte politikerne at de plages med lukt, bråk og forurensning fra gatekjøkkenet.

– Vi kan ikke sitte i hagen på grunn av lukten som kommer derfra, fortalte Vebjørn Sørensen, som også nevnte forsøpling, rotter og støy.

Sørensen har sendt en uttalelse til byrådsavdeling for byutvikling. Her påpeker de at tiltakshavers tidligere søknader om dispensasjon har blitt avslått av Plan- og bygningsetaten og byutviklingskomiteen.

De påpeker at tilbygget ble oppført uten godkjenning og således er ulovlig. I uttalelsen skriver de videre om motordur og svært høy musikk fra ventende biler.

"I tillegg finnes utallige eksempler på parkering som kan være til fare både for andre bilister og, ikke minst, fotgjengere. (…) Det er vårt ønske at gatekjøkkenet avvikles og at driften av kiosken tilbakestilles til sitt opprinnelige formål - en aviskiosk som kan være et samlingspunkt for både ung og gammel."

Ønsker midlertidig dispensasjon

Flere av lokalpolitikerne kunne kjenne seg igjen i naboenes beskrivelse av et uryddig trafikkbilde. Knut Hedemann (A) som bor i området fortalte at han også kjenner til forsøplingsproblematikken.

– Det har blitt en søppelsti oppover mot Munkelia T-banestasjon. Jeg og min kone går regelmessig på søppelrunder her, sa han og påpekte samtidig at krysset Freidigveien/Oberst Rodes vei er meget farlig.

– Hvis driften skal fortsette må sikringen av veien være et absolutt, konkluderte han

Andreas Bareid (H) mente derimot at kioskens tiltakshaver ikke kan lastes for andres mangel på folkeskikk.

– Vi skal oppfordre folk til å bruke søppelkasser, ikke strupe bedriften. Alle utsalg genererer søppel, det betyr ikke at vi skal gjøre dem ulovlige, sa Bareid.

Utdrag fra BUs vedtak

a) BU finner at det bør gis midlertidig inntil 10 år dispensasjon fra reguleringsplan og utnyttelsesgrad

d) Parkering av biler og samling av kunder på fortauet der Freidigveien kommer ut i Oberst Rodes vei, skaper farlige situasjoner med biltrafikken. Krysset blir uoversiktlig. Enden av fortauet bør avstenges med et rørgjerde og med fotgjengergjennomgang slik det er laget i krysset Lambertseterveien / Oberst Rodes vei. Dette vil også hindre parkeringen på fortauet i Oberst Rodes vei foran kiosken/gatekjøkkenet

e) Bydelsdirektøren bes, under forutsetning av at dispensasjon gis, følge opp forhold tilknyttet miljørettet helsevern".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere