*Nettavisen* Nyheter.

Brakke-feber på Engebråten

Som eneste fritidshus i nærområdet, knyttes ungdommene godt til den blå brakka som står plassert ved Engebråten skole. Brakka er en uformell møteplass med variert tilbud. Det er også rom for en prat med en voksen person.

Engebråten: - I storefri er det proppfullt her. Køen strekker seg mange meter fra kjøkkenet når folk er sultne, forteller Monica Forvik. Kantina er populær og frister med toast, frukt, baguetter og yoghurt.
- Vi som jobber her drifter kantina på dagen og kvelden, sier Forvik.
Hun er et kjent fjes for mange av ungdommene i Nordre Aker, og sammen med Truls Haugen er hun en viktig del av hverdagen til mange unge. De er med på å sørge for at elevene har det bra både på og utenfor skolen.
- Vi kjenner mange av ungdommene her godt. De slutter ikke å komme hit selv om de er ferdig på ungdomsskolen heller, forteller Haugen.
Han mener noe av grunnen til at de fortsetter å komme dit er tryggheten.
- De vet om oss og kjenner oss som jobber her, sier han.
Huset er åpent for alle, men siden det er knyttet opp til Engebråten skole, er det først og fremst disse elevene som er der. Hovedsaklig 8. til 10. klassingene.
- Folk kommer og går som de vil. Stedet er en trygg base der de kjenner og blir kjent med andre på samme alder, sier Haugen.
- Det er særlig trøkk her på høsten når det nye 8. klasse-kullet strømmer til, forteller Forvik.
- De kjenner sikkert ikke så mange på skolen og da er det fint med et sted hvor man lett blir kjent med nye mennesker, legger hun til.

Helge-utrykning


I helgene fungerer de voksne som utekontakter. De kaller seg felt-team.
- Vi oppsøker ungdommene. Vi kjenner dem fra før og vet hvor de holder til. Enten vi kjører drita full ungdom hjem, eller hjelper dem med akutt kjærlighetssorg, så vet de at de kan regne med oss, sier Haugen.
- Vi blir synlige og trygge voksne som ungdommene ser overalt. De vet at vi er på deres side, forteller Forvik.
- Oppfølging av enkelt-ungdom er ikke uvanlig. Vi bistår med alt fra leksehjelp til å følge dem til helsesøster. Den viktigste jobben vår er å være en støttespiller.

Aktiviteter

Inne på internett-rommet sitter fire unge herremenn og boltrer seg i cyberverden. På et annet rom sitter det noen jenter og deltar aktivt på sminkekurset som blir holdt. Rundt biljardbordet henger ungdom som tuller og har det gøy med hverandre. Andre er opptatt av når maten i ovnen står klar på bordet.
- På kvelden har vi gjerne varme måltider. I dag gjorde vi det enkelt med grandis, forteller Forvik og ler.
Det er ingen tvil om at det er godt å være på Brakka, enten man har en tung eller lystig dag. Følelsen av fellesskap og trygghet er viktige faktorer i ungdomsårene.
- Vi har prosjektmidler i forhold til jentegruppa som dreier seg om jenter og psykisk helse. Her driver vi med ulike altiviteter og samtaler rundt temaer som omhandler jenter. Kropp, mat, vennskap, helse, forteller Forvik.
- Videre har vi for eksempel en gruppe som heter Idrett og utfordring. Der er det foreløbig bare gutter. I gruppa får ungdommen prøvd seg på forskjellige aktiviteter, og testa ut egne grenser, sier hun. I en tid der alle skal være så flinke og effektive i alt de gjør, er det nødvendig med avkobling. Siste helgen i mars drar derfor hele gjengen til Trysil for å stå på ski og kose seg.
- De kan være litt bråkete noen ganger, men det er absolutt verdt det, mener Forvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.