*Nettavisen* Nyheter.

Brakkebygrenda nekter å gi seg

80 okkupanter og støttespillere av Brakkebygrenda i Gamlebyen gikk i tog til Rådhuset for å protestere mot kommunens ønske om å kaste dem ut. Her på vei mot sentrum fra Grønland. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Okkupantene i Brakkebygrenda har blitt bedt om å flytte før lørdag. Men de nekter å gi seg, og kommer ikke til å flytte frivillig.

GAMLEBYEN: I tillegg til de omtrent 15 faste okkupantene i Brakkebygrenda i Gamlebyen, møtte rundt 65 venner og støttespillere opp for å markere motstand mot Plan- og bygningsetatens (PBE) forsøk på å fjerne bokollektivet.

SE STOR BILDESERIE FRA BRAKKEBYGRENDAS DEMONSTRASJONSTOG HER

Protesttoget gikk fra Brakkebygrenda, som holder til på den gamle branntomta i St. Halvards gate 27, via Grønland og Sentrum til Rådhuset.

Langs veien fikk tilfeldig forbipasserende høre politisk punk takket være okkupantenes kraftige lydanlegg, og det ble delt ut flyers med informasjon. Utenfor Rådhuset ble det lest opp appeller.

– Jeg synes at det er viktig å være her fordi Brakkebygrenda er et viktig tilbud i Gamlebyen, og et eksempel på et sted man kan være uavhengig av økonomien, samtidig som de arrangerer konserter, og har boliger for folk som ikke har et sted å bo og som ikke har en mulighet til å komme inn på boligmarkedet i Oslo slik som økonomien og forholdene er i dag, sier en anonym støttespiller som deltok i protesttoget.

Han er usikker på hvordan protesttoget kan bidra i kampen mot utkastelsen.

– Vi får se. Ideelt sett så blir de kjemperedde av å se oss og så lar de Brakkebygrenda bli for alltid. Men i verste fall får vi kanskje litt oppmerksomhet rundt situasjonen og utkastelsesprosessen, sier han.

SE VIDEO FRA DEMONSTRASJONSTOGET HER:

Video: Tarjei Kidd Olsen

LES OGSÅ: Okkupanter trues med utkastelse fra Brakkebygrenda

400 signerte støttebrev

Representanter for demonstrantene ble invitert inn på Rådhuset, hvor de leverte resultatene av en underskriftskampanje for Brakkebygrenda i resepsjonen. Dette er mest en symbolsk handling for øyeblikket.

Okkupantene ønsker imidlertid at de nesten 400 underskriftene skal føre til at bystyret vurderer saken deres på et bystyremøte 5. mars. Derfor ble underskriftskampanjen gjennomført på minsak.no, Kommunal- og moderniseringsdepartementets nettsted for innbyggerinitiativ.

Når et innbyggerinitiativ har samlet inn minst 300 underskrifter fra beboere i kommunen, plikter nemlig bystyret å ta stilling til det – vel og merke hvis kampanjen tilfredsstiller visse krav.

Okkupantene har blitt informert om at byutviklingskomiteen skal vurdere dette på sitt møte 12. februar.

LES OGSÅ: 2008: Gir ikke opp Brakkebygrenda

Flytter ikke frivillig

Okkupantene skulle egentlig ha blitt kastet ut allerede. Som dittOslo.no skrev i november i fjor ga PBE eieren av den gamle branntomta i St. Halvards gate beskjed om å fjerne okkupantene innen 15. januar i år, med trussel om dagbøter etter dette.

Tomteeieren klagde imidlertid på denne avgjørelsen, og ble hørt. Den nye utkastelsesfristen overfor tomteeieren er derfor 30. april, igjen med dagbøter etter dette.

I følge okkupantene har tomteeieren bedt dem om å flytte innen førstkommende lørdag, 1. februar. Det har de ingen planer om å gjøre, i følge okkupant Andie Andersson.

– Tomteeiren vil nok være tidlig ute. Selv så planlegger vi ganske enkelt å se an situasjonen 1 . februar, og i forhold til utkastelsen rent generelt. Så jobber vi på de måtene vi kan for at Brakkebygrenda skal få bli – blant annet opp mot bystyret med innbyggerinitiativet vårt, sier hun til dittOslo.

«Brakkebygrenda er fornuftig»

12. desember i fjor ble følgende forslag fra Miljøpartiet de Grønne dessuten vedtatt av bydelsutvalget (BU) i Bydel Gamle Oslo:

«BU ber PBE om å gjøre nytt vedtak der fristen på 15. januar for å rydde tomten utsettes til det foreligger konkrete planer for utbygging av tomten St. Halvardsgate 27. Dersom utbyggingen lar vente på seg, ønsker BU at det utarbeides plan om en midlertidig bruk av tomten som kommer allmenheten til gode sosialt, kulturelt og demokratisk.»

SE STOR BILDESERIE FRA BRAKKEBYGRENDA HER

«BU mener at det er unødvendig å rive boliger og gjøre beboerne i Brakkebygrenda bostedsløse all den tid tomten ikke er klar for utbygging. BU synes på nåværende tidspunkt at det er en fornuftig midlertidig bruk av denne tomten å huse Brakkebygrenda.»

Plan- og bygningsetaten (PBE) har mottatt klager fra blant annet to utleiere av leiligheter i nærheten, som mener at Brakkebygrenda er stygg og uheldig for boligprisutviklingen.

SE VIDEO FRA DA DITTOSLO.NO BESØKTE BRAKKEBYGRENDA HØSTEN 2013 HER:

Video: Tarjei Kidd Olsen

LES OGSÅ: Brakkebygrenda får ingen garantier

Uryddig og skjemmende

I et varsel som PBE sendte til tomteeieren i september i fjor, sier PBE selv at «forholdene på tomten fremstår som uryddige og skjemmende midt i et område preget av boligbebyggelse» (det bygges nesten hundre nye leiligheter på motsatt side av St. Halvards gate, journ. anm).

Etaten viser til en lov om at «ubebygd areal i bebygde områder skal holdes i ryddig og ordentlig stand», og at «skjemmende» forhold kan forbys. Etaten trekker også frem at tomten er regulert til offentlig/allmennyttig formål/barnehage, og mener at Brakkebygrenda er i strid med denne reguleringen.

Det pekes i tillegg på det PBE oppfatter som risikofylte hygiene- og brannforhold på tomten.

Får støtte fra naboer

Okkupantene kontrer med at boenhetene deres – brakker, bobiler, campingvogner, trehus og en båt – ikke er skjemmende.

– Hva som er skjemmende eller ikke er en skjønnsmessig vurdering. I tillegg så har kommunen og tomteeieren kranglet om bruken av tomten i årevis uten å bli enige, og uten at noe har skjedd. Dessuten, hvis Plan og -bygningsetaten hadde vært villige til å ha god dialog med oss om hvordan tomten kan forbedres fra starten av, hadde vi vært åpne for det. Og det er vi fortsatt, sier okkupant Andie Andersson.

– Vi har også installert brannvarslere, og fått grønt lys fra bydelsoverlegen, legger hun til.

Etter at PBE først beordret utkastelsen i slutten av oktober i fjor, har Plan- og bygningsetaten mottatt klagebrev fra mer enn hundre av Brakkebygrendas støttespillere.

Blant disse er naboer, og et arkitektfirma som mener at arkitekturen i Brakkebygrenda minner om den midlertidige kontainerkafeen Sukkerbiten bak Operaen, hvor også Plan- og bygningsetaten har en egen utstilling.

Okkupantene i Brakkebygrenda ble faktisk kastet ut i 2008. Krangling mellom kommunen og eieren fortsatte uten at noe ble bygget. I 2010 flyttet okkupantene «hjem» igjen.

LES OGSÅ: Alle beboerne er ute av Brakkebygrenda

Menneskene som intervjues i denne artikkelen er anonymisert fordi noen okkupanter har vært utsatt for trusler og angrep fra høyreekstreme etter tidligere medieomtaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag