*Nettavisen* Nyheter.

Braksuksess for Prytz Kittelsen

Designer Grete Prytz Kittelsen og samler og forfatter Karianne Bjelås Gilje i et fullsatt Kunstindustrimuseum.

Folk kommer i tusenvis for å se de norske emalje-bollene på Kunst-industrimuseet.

ST. HANSHAUGEN: Utstillingen Grete Prytz Kittelsen på Kunstindustrimuseet kunne skilte med 4320 besøkende de første tre ukene. Det er rekordbra for en enkelt utstilling.

Ja, det er kjempebra for en enkelt utstilling, sier Pål Tokerud ved museet.

Initiativtaker til utstillingen, samler og forfatter av utstillingsboken Grete Prytz Kittelsen, Karianne Bjellås Gilje er både stolt og glad.

Vi har truffet bra på tiden. Gretes former og farger er utrolig nok veldig moderne i formspråket vel femti år etter at de ble produsert. Jeg tror neppe denne utstillingen ville vært like godt besøkt dersom den hadde åpnet for ti år siden, sier Gilje.

Samler

Hun har samlet Prytz Kittelsens gjenstander i tyve år.

Jeg fant den første bollen i en Fretex- butikk for cirka 20 år siden. Jeg ble solgt. Siden har jeg samlet, sier hun, som har omlag 50 gjenstander utstilt i St. Olavs gate under utstillingsperioden.

Venner og familie har alltid syntes det har vært en rar hobby, og ikke helt vært enig i min smak, men nå er jo emalje veldig populært. Det synes jeg er utrolig gøy, sier hun til Lokalavisen St. Hanshaugen.

Hun mener 50- og 60-tallets formspråk opplever en renessanse, og forteller at Prytz Kittelsens design er priset langt høyere i dag enn bare for noen år tilbake,

Kvinner

Forrige uke inviterete museet til designbad. Museet var proppfullt av unge som gamle, med en særlig overvekt av kvinner.

Det gjelder utstillingen generelt også. Det er langt flere damer enn menn som kommer for å se disse gjenstandene, påpeker Tokerud.

Hva skyldes utstillingens popularitet?

At det er gjenkjennelige ting. Vi viser 300 gjenstander. Mange av dem har folk selv hatt hjemme. Jeg var på hytta forrige helg, der har vi en stående fra 70-tallet. Sånn er det for svært mange, tror jeg.

Ikke bare er dette design som varer, rent teknisk er dette gjenstander som er av høykvalitet. Etter at vi gikk over til induksjonskomfyr er Grete Prytz Kittelsens kjeler de beste og varmebestandig som bare juling, sier hun.

Annonsebilag