RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brann i RS 1 «Colin Archer»


IKKE UTBRENT: Det brøt ut brann i denne skøyta torsdag, men brannvesenet fikk slukket før den fikk store skader.
IKKE UTBRENT: Det brøt ut brann i denne skøyta torsdag, men brannvesenet fikk slukket før den fikk store skader. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen
Brannvesenet gikk svært så forsiktig til verks da det begynte å brenne i klenodiet RS 1 «Colin Archer» redningsskøyte ved Ormøya i formiddag.

ORMØYA: – Vi måtte være veldig forsiktige i slukkingsarbeidet for ikke å skape vannskader på den verneverdige båten, sier Morten Haglund, vaktkommandør ved brannvesenet i Oslo.

For det var ikke hvilken som helst båt som begynte å brenne på torsdag - det var klenodiet RS 1 «Colin Archer», konstruert og bygget av Colin Archer i 1893 og i dag eid av Norsk Maritimt Museum.

– Flytende museum

Mangeårig «Colin Archer»-ildsjel Knut von Trepka var blant dem som fikk seg en skikkelig støkk da han fikk meldingen.

– Jeg tenkte bare på én ting; få slukket brannen så fort som mulig. Båten har jo vært hjertebarnet mitt i 40 år. Den er et flytende museum, sier Trepka, som har ansvaret for vedlikeholdet av båten sammen med sønnen Christian von Trepka og Tor Erling Gransæther, leder av Seilskøyteklubben Colin Archer.

Sentral på 17. mai

Den gamle redningskøyta hvor det brøt ut brann torsdag formiddag, er nemlig et svært så kjent og kjært syn i lokalmiljøet. Det er blant annet herfra det avfyres salutt hver 17.mai, når barnetoget beveger seg over Ormsund bro.

Alt tyder på at brannen ikke har ført til fare for saluttfri nasjonaldag i årene fremover.

– Båten er ikke på noen måte brent ned, sier Haglund ved brannvesenet.

Da dittOslo/Nordstrand Blad snakket med von Trepka ved 14-tiden, hadde han nettopp vært på brannstedet. Han var da litt usikker på om båten er klar til å avfyre nasjonaldagssalutter igjen allerede førstkommende 17.mai, men også han kunne konstatere at båten kan repareres.

– Det er blitt en god del røykskader. Det har vært en ulmebrann i det elektriske anlegget, en helt lokal brannskade. Men dette lar seg reparere, heldigvis. Selv om sommeren nok er belagt nå, sier von Trepka.

To sjekket for røykskader

Det var klokken 10.18 brann- og redningsetaten fikk melding om båtbrannen ved Ormøya.

– Meldingen kom fra to personer som har vært på båten og jobbet, opplyser vaktkommandør Haglund. Ifølge politiet og brannvesenet ble disse to sjekket for lettere røykskader.

LES FLERE NYHETER OG SPORT FRA NORDSTRAND-OMRÅDET HER
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere