*Nettavisen* Nyheter.

Brannmenn frykter sykdom

HOLDT APPELL: Brannmenn fra hele landet møtte opp utenfor Stortinget onsdag. De kom med krav om en lovendring som ivaretar brannmenn som får kreft som følge av jobben. Her taler leder i Brannmenn mot kreft, Tommy Kristoffersen, sin sak. Foto: Foto: Trine Solberg

Etter fem til ti år i yrket har brannmenn en betydelig forhøyet risiko for å få sykdommer, mener brannmann Vegard Aslaksen. Nå vil brannmannskaper ha et bedre sikkerhetsnett.

Klikk på bildet for å forstørre.

MØTTE OPP: Brannmann og en av initativtakerne til Brannmenn mot kreft, Vegard Aslaksen møtte onsdag opp utenfor Stortinget. - Det kan ikke være slik at den aktuelle brannmannen må kunne bevise hvilken brann som gjorde at han fikk denne kreftsykdommen, sier han. Foto: Foto: Trine Solberg

Klikk på bildet for å forstørre.

KOM PÅ SYKKEL: Syklende brannmenn fra hele landet møtte opp utenfor Stortinget onsdag. Foto: Foto: Trine Solberg

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERLEVERTE BREV: Representant fra Høyre og leder i Arbeids- og sosialkommiteen, Arve Kambe tok i mot brevet fra brannmennene. Han lover å ta dette på alvor. Foto: Foto: Trine Solberg

STORTINGET: – Da mener vi at vi trenger et sikkerhetsnett som tar vare på oss den dagen vi blir syke og en lovgivning som ivaretar oss og våre nærmeste på lik linje med når det gjelder andre akutte skader du kan få i yrket, sier brannmann Vegard Aslaksen til dittOslo.no.

Syklende og kjørende brannmenn fra hele landet møtte opp foran Stortinget for å holde stående appell og sette fokus på kreftrisikoen i yrket og dårlig lovgivning på området.

Han er en av initativtakerne til Brannmenn mot kreft som jobber for å fremme fokus på kreftrisikoen i brannmannyrket og med å nå frem til politikerne med ønsket om en ny lovgivning.

LES OGSÅ: Ingen penger til flere brannmenn

Vil ha lovendring

Slik loven er i dag kan ikke kreftsykdom regnes som en yrkesskade fordi det ikke kan bevises at sykdommen kommer fra påvirkning i jobben.

Brannmenn mot krefts krav til politikerne går både på at hygienetiltakene på arbeidsplassen forbedres ved hjelp av en nasjonal standard, og på at krefttypene som brannmenn har økt risiko for å utvikle skal annerkjennes som yrkesskader.

Kravene ble onsdag overlevert leder av arbeids- og sosialkommiteen på Stortinget og høyrerepresentant, Arve Kambe.

– De yrkeshygeniske tiltakene er veldig dårlige, og selv om vi klarer å bedre dette så er vi fremdeles utsatt for en rekke sykdommer, forteller Aslaksen, som også er brannkonstabel og tillitsvalgt i Bergen Brannvesen.

LES OGSÅ: Brannmann: Farlig mangel på røykdykkere

– Føler ikke myndighetene har tatt grep

Orginisasjonen har jobbet for sin sak i over tre år og var onsdag foran Stortinget for å ytre seg og kreve at politikerne tar grep.

– Vi har jobbet med dette i tre år og prøvd å få myndighetene til å ta denne risikoen på alvor. Nå er vi her for å statuere et eksempel og ytre vår mening, og vi mener at det må tas grep sentralt. Vi kan ikke vente på at ting skal gå av seg selv. Vi må ta initativ og politikerne må svare oss.

Aslaksen forteller at arbeidet de har gjort er tatt seriøst av politikerne, men at handlingen er uteblitt.

– Vi har hatt dialoger med styrende myndigheter og det er fint å se at arbeidstilsynet erkjenner at det er en reell problemstilling. Men veien videre, der det blir gjort handling sentralt, den er så vidt påbegynt. Vi føler egentlig ikke at myndighetene har tatt ordentlig grep, sier han.

– Vi vil at dette skal tas opp til politisk behandling. Vi kan ikke ha et brannkorps som tynges av at kommunene må prioritere ned tiltak som er viktige for at vi skal ha en god yrkeshygiene. Det kan ikke være slik at den aktuelle brannmannen må kunne bevise hvilken brann som gjorde at han fikk denne kreftsykdommen. Vi trenger en yrkeslovgivning som beskytter brannfolkene våre på lik linje som i mange andre land.

LES OGSÅ: Narkohandelen politiet ikke klarer å knekke

Viktig at politikerne er informert

Leder for helse- og sosialkommiteen, Arve Kambe, som tar i mot brevet brannmennene har skrevet til politikerne, lover de oppmøtte at dette er noe som skal tas tak i.

– Det er jo dere som er heltene, sier han, og benytter anledningen til å takke brannmennene for den viktige jobben de gjør.

– Det er veldig viktig at vi får vite om dette, så dette brevet skal leses og dette skal følges opp, lover han.

Se video fra appellen utenfor Stortinget, ved leder av Brannmenn mot kreft, Tommy Kristoffersen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.