*Nettavisen* Nyheter.

Brannmenn tror på lysere tider

Hovedtillitsvalgt Bjørnar Aronsen og hovedverneombud Ole André Olsvik tror på økt mannskap. Foto: Foto: Camilla Svendsen

For første gang på lang tid føler brannmennn i Oslo at de blir hørt. Nå er et nytt håp om økt mannskap tent.

RÅDHUSET: Det øynes et lys i tunnelen for brannmenn i Oslo. Ihvertfall har hovedtillitsvalgt Bjørnar Aronsen og hovedverneombud Ole André Olsvik håp om en økt beredskapstropp i Brann- og redningsetaten (OBRE).

Fredag hadde de et møte med kommunaldirektør Eivind Tandberg, fagsjef Rolf Terje Hårberg og brannsjef Jon Myroldhaug.

Det var to positive brannmenn som kom ut av møtet.

Nå har de fått troen på at OBRE vil få det de mener er en trygg bemanningssituasjon.

Flere brannmenn har i den senere tiden gitt et varsko om for lite mannskap. De har vært bekymret for osloborgeres sikkerhet, sin egen og verdier.

Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) er ansvarlig for OBRE. Hun var ikke tilstede på møtet. dittOslo har ikke lykkes å få kommentarer fra byråden i dag.

BAKGRUNN: Farlig mangel på røykdykking

Positive til fremtiden

I møtet presenterte fagforeningen at brannvesenet koster 451 kroner per innygger og at det er én brannmann per 12.392 innbygger. Ifølge foreningen har Oslo den laveste bemanningen av storbyene i Norge.

– Vi føler at det vi tok opp ble tatt på alvor. Nå skal det jobbes mot budsjettet i 2015. Da er håpet å få økte rammer slik at vi kan ha nok folk på vakt, sier Aronsen.

Målet er å fylle opp røykdykkerbilene og få alle stigebilene i byen i drift. Dette vil sikre både osloborgerne og det vil øke brannmennenes sikkerhet.

– Det brytes lover og regler hver dag for å redde liv. Slik skal det ikke være, sier Aronsen.

Kampen for å få 61 personer på vakt hele døgnet fortsetter. Men de to har større tro på at dette vil bli en realitet. Det vil ta tid å trene opp nye brannmenn, men ønsket er at flere rekrutter kan tas inn.

LES OGSÅ: Guri Melby (V) mener beredskapen er god nok

Nå skal alle bli hørt

Et annet viktig tema som ble tatt opp er ROS-analysen som skal ligge klar i desember i år. Denne risikoanalysen skal avdekke forbedringsområder. En sammensatt gruppe skal jobbe med denne iløpet av året.

Flere har uttalt at de er skeptisk til denne, og Aronsen ville opprinnelig at noen utenfor brannvesenet skulle evaluere OBRE.

– Nå har vi fått til det nest beste. En person fra beredskapen, jeg og hovedverneombudet er nå med i gruppen som skal jobbe med denne, sier Aronsen.

Han lover at alle "på gulvet" skal bli hørt.

– Nå skal alle si sin mening.

LES OGSÅ: Krever at brannmenn blir hørt

Siste ROS-analyse ble lagt frem i 2011. Olsvik forteller at ingen av dem som jobber med beredskap kjente seg igjen i denne. Han sier at denne analysen stort sett dreiet seg om forebyggende arbeid og ledelsen. Få linjer var nevnt om beredskapen.

Målet er nå at alle i brannvesenet skal kunne kjenne seg igjen i årets analyse.

– På den måten vil det bli en analyse som er mer balansert enn den siste. Der har vi også funnet feil, forteller Olsvik.

OBREs mål er å være best. Men det er vanskelig å være best når det ikke er nok mannskap, nok utstyr og gode nok kurs har de brannmennene som dittOslo har snakket med sagt.

Dette er poenger som nå kan dukke opp i analysen som foretas i år.

Økt bevilling og kutt

I år ble det bevilget fem millioner kroner ekstra til beredskap.

OBREs ledelse opplyser at pengene ble gitt til tre formål:

- Styrking av brannvernarbeidet for utsatte gruppe.
- Bedret oppfølging av ulovlig overnatting.
- Forsering av grunnutdanningen for nye brannmannskaper slik at sommerberedskapen styrkes
.

– Det lar seg ikke gjøre å gjennomføre forseringen av grunnutdanningen, men sommerberedskapen vil bli planlagt med samme beredskapsnivå som resten av året. Det er satt inn andre øvings- og opplæringstiltak. Blant annet en styrket operativ lederutvikling, skriver brannsjef Jon Myroldhaug i en mail til dittOslo.

Han forteller også at OBRE fikk et effektiviseringskutt som utgjorde kr 1,9 millioner kroner.

Olsvik og Aronsen er klar over kuttene og de er skuffet over den manglende satsingen fra politikerne.

Kampen om mer penger til slagkraft i 2015 fortsetter, men denne gangen med optimisme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag