RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brastad-kara

Brødrene Brastad er voksne karer. Storebror Torbjørn er 95, Leif er 92 og endelig ble lillebror Kaare også voksen da han fylte 90 for kort tid siden. Familien samlet seg til fest i Tårnhuset.

KOLBOTN: Storebror Torbjørn skulle vært til stede i lillebrorens 90-årsdag, men måtte melde avbud av helsemessige årsaker. Men Leif på 92 var høyst til stede på den store dagen, sammen med andre familiemedlemmer.
Brødrene Brastad kom til Oppegård i 1915, samme år som Oppegård ble egen kommune. Torbjørn og Leif er født i Skien, og Kaare i Oslo, men hele oppveksten sin hadde de i Oppegård. De har gjort seg bemerket innen idretten.
- Torbjørn og jeg var aktive i den administrative delen av idrettslaget, og vi var med og bygget opp Kolbotn Idrettslag. Torbjørn var den første formannen i Kolbotn Idrettslag etter fusjonen mellom KIK og skøyteklubben, forteller den staute jubilanten. Selv har han bodd ute av kommunen siden 1942, og bor nå i Oslo. Men Torbjørn og Leif har bodd i Oppegård hele tiden siden 1915.
- Jeg var blant de første som ble med i Kolbotn Guttemusikkorps, og spilte basun. Den gangen holdt vi konserter på kirketomta påske og jul, før kirken ble reist, forteller Kaare. Jeg var også interessert i speiding. Det var en fin aktivitet for oss gutta.
Kamerat med Jan Baalsrud
Brødrene bodde i huset ved siden av Jan Baalsrud i Kapellveien (den gang Mastemyrveien), og ble nære kamerater med ham.
- Jeg var kanskje den av brødrene som hadde mest kontakt med ham, forteller 90-årsjubilanten. Han var en flott kar.
92-åringen, Leif Brastad, bor i Liaveien og har skrevet ned mye om oppveksten på Kolbotn i årene fra 1915 og utover. Han forteller om idrettslaget han var med og bygde opp. Leif var den mest aktive idrettsgutten blant brødrene. Han drev med skihopping og sykling, og gjorde det veldig bra.
Brukte Guds frie natur
Lokalavisen Oppegård besøker eldstemann, Torbjørn, som bor på Bjørkås. 95-åringen ser forbausende sunn ut, men sliter med bena etter et lårbrudd. Det var da han kom til Bjørkås. Han vil også fortelle om idrettslaget som har betydd så mye. Torbjørn var den første formannen i KIL etter fusjonen mellom KIK og skøyteklubben.
- Jeg har bare vært aktiv i den administrative delen av idrettslaget. Jeg brakk ryggen under turning som 17-åring og det satte en stopper for videre idrettskarriere, men jeg har sørget for å holde kroppen i form med trening, forteller han.
Torbjørn forteller om Kolbotn fra 1915 og utover. Ungene som vokste opp da fikk ingen ting rett i fanget.
- Vi brukte Guds frie natur. Spilte fotball på enga til Bonde Hansen der hvor det er parkeringsplass bak Sentrumsbygget nå, og vi brukte Kolbotnvannet og Gjersjøen mye. Idrettsbane hadde vi jo ikke. Men det var greit å vokse opp på Kolbotn. Det var jo rene bondelandet, mye skog å boltre seg i. Et paradis for oss gutta. Det er ikke mye igjen som minner om det Kolbotn jeg husker fra barndommen nå, sier Torbjørn Brastad.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere