RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende åpen for å dra til Kongo


Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, forteller at de stadig jobber for å få Joshua French til Norge og at utenriksministeren er åpen for å dra til Kongo hvis nødvendig.
Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, forteller at de stadig jobber for å få Joshua French til Norge og at utenriksministeren er åpen for å dra til Kongo hvis nødvendig. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utenriksdepartementet forteller at de stadig jobber for å få Joshua French til Norge. Utenriksministeren er selv er åpen for å dra til Kongo hvis det kan ha en positiv effekt på saken.

OSLO/KONGO: Joshua French' familie og støttegruppe etterlyser fremdrift og konkrete planer for hva UD nå gjør for å få til en løsning i French-saken.

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD), Frode Overland Andersen, sier at norske myndigheter i lengre tid har arbeidet for en løsning på saken som gjør at Joshua French kan komme hjem til Norge. Dette er et arbeid de fortsetter med.

– Påkjenningene med rettssaken etter Molands dødsfall og en langvarig soning under vanskelige forhold, gjør at den humanitære situasjonen for French har vært vanskelig over tid, sier Andersen og legger til:

– Vi fortsetter vår innsats for å få til en løsning på saken. Det at denne saken allerede har trukket ut i fem år viser at det ikke finnes enkle løsninger.

Helsen et jevnlig tema

– Hva gjøres med Joshua French' helsetilstand som ifølge medisinske kilder krever umiddelbar oppfølging?

– Det er myndighetene i Kongo som har ansvaret for French sin helse og sikkerhet så lenge han er i deres varetekt, men dette er ett av de spørsmålene vi jevnlig tar opp med kongolesiske myndigheter fra vår side, sier Andersen.

Kommunikasjonssjefen forteller at UD er i jevnlig kontakt med myndighetene i Kongo på ulike nivå.

– Saken til Joshua French har også blitt tatt opp på politisk nivå, både av utenriksminister Brende og statsminister Solberg, med kongolesiske politikere, sier Andersen.

Åpen for Kongo-besøk

– Moren til Joshua, Kari Hilde French, hevder at britiske myndigheter som støtter UD i denne saken, ikke har fått noen føringer fra UD på flere måneder for videre håndtering av saken?

Overland Andersen sier de fortsetter å samarbeide med britene.

– Vi samarbeider med britiske myndigheter i denne saken siden Joshua French har dobbelt statsborgerskap, sier Frode

– Er det aktuelt for utenriksministeren å dra til Kongo?

– Utenriksministeren har tidligere uttalt at han er åpen for å selv reise til Kongo hvis dette kan ha en positiv effekt på saken. Det står ved lag.

LES FLERE SAKER OM FRENCH-SAKEN PÅ DITTOSLO.NO

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere