RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Branninnspektør og seksjonssjef Tom-Arne Winnje og politibetjent Bjørn Rafnum tok turen til Toppåsen skole.
Branninnspektør og seksjonssjef Tom-Arne Winnje og politibetjent Bjørn Rafnum tok turen til Toppåsen skole.

Brennaktuelt på Toppåsen skole

Tredjeklassingene på Toppåsen skole har vært svært opptatt av brann etter siste måneds hendelser. Denne onsdagen møtte rundt femti store og små for å lære mer om brannsikkerhet.

TOPPÅSEN: Kan man fylle på brannslukningsapparatene? Er brann farligst om natten? Er det noe vi kan gjøre for at det ikke skal brenne? Har du slukket mange branner?

Spørsmålene fra barna i salen var mange da branninspektør og seksjonssjef i 110-sentralen, Tom Arne Winnje, tok turen til Toppåsen skole for å snakke om brann og brannsikkerhet.

Winnje har 30 års fartstid som brannmann. Tilstede på arrangementet var også politibetjent Bjørn Rafnum.

Skremmende aktuelt

Rundt femti store og små hadde funnet veien til Toppåsen skole denne onsdagskvelden. Det var FAU-representantene på tredje trinn som sto bak arrangementet.

Som en grell påminner for Toppåsen-elevene om hva som kan skje når det går riktig galt, står restene etter storbrannen i Tiriltoppen borettslag som skjedde for en knapp måned siden.

- Den siste måneden har brann vært et skremmende aktuelt tema for tredjeklassingene våre. To elever på trinnet har opplevd at hjemmene deres har brent. Vi følte at det var viktig å forebygge utrygghet rundt hendelsene, og la barna få svar på noen av de spørsmålene de har sittet inne med den siste tiden, sier FAU-representant Linda Sjødal.

Viktig å forebygge

- Å forebygge brann er noe av det viktgste vi gjør, sa Tom-Arne Winnje.

- Barn er veldig lydhøre, og er ofte svært flinke til å dele kunnskapen sin med de voksne og minne dem på de viktige sikkerhetsreglene.

Han kunne fortelle at feil i det elektriske anlegget og feil bruk av elektriske apparater representerer en stor del av brannårsakene i norske boliger.

- Statistisk sett er kaffetraktere, vannkokere og brødristere ofte årsaken til brann. Ta alltid ut støpselet når den ikke er i bruk. Det samme gjelder alle ladere.

Andre råd fra Winje var å jevnlig sjekke manometerene på brannslukningapparatene. Pila skal stå på grønt. Røykvarslere bør også sjekkes med testknappen 1 gang pr måned.

Kom dere ut!

- Hvis dere barn skulle oppleve brann, så kom dere ut fortest mulig. Ikke prøv å slukke brannen på egen hånd med brannslukningsapparat. Det kan være både tungt og uhåndterlig for barn. Og man har ofte små marginer å gå på hvis en brann først har tatt tak.

Winnje fortalte barna at å gå inn i et brennende hus er svært farlig og krever mye trening. Temperaturene kan være oppimot 800-900 grader.

- Det viktigste er at ingen dør, supplerte tredjeklassingene.

- Ja. Å redde barn og voksne er den viktigste jobben vi gjør, samtykket den erfarne brannmannen.

Politiet på plass

Forelder i tredje klasse, Kristine Thoresen, er en av dem som ble sterkt berørt av brannen på Tiriltunga. Familien reddet seg ut, men mistet alt de eide.

- Rett etter brannen var vi i klassen for å snakke med elevene om hva som hadde skjedd. Da jeg hørte alle spørsmålene de hadde, forstod jeg hvor viktig det var, også for dem, å bearbeide hendelsen og skape trygghet rundt dette med brannsikkerhet.

Politibetjent Bjørn Rafnum, også forelder til en av tredjeklassingene, hjalp FAU på trinnet med å få i stand temakvelden om brann. Han var også til stede da det brant på Tiriltunga.

- Det er et veldig bra initiativ av FAU på tredje trinn å arrangere relevante temakvelder som dette ved å dra nytte av familiene på trinnet. Elevene er blitt sterkt berørt av brann den siste tiden. Derfor er det viktig å møtes og snakke om brann generelt og om sikkerhet og forebygging, sa han.

- I tillegg er det et hyggelig og sosialt tiltak som er viktig for å skape trygghet og trivsel.

På neste temakveld har det aktive trinnet på Toppåsen skole planlagt besøk av en doktor som skal snakke om kroppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere