RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brennende hjerte for DJ-yrket


DJ-læreren Andy Cross (t.v.) lærer gjerne bort noen personlige gullknep for at Jan Rennen skal få musikken til å fylle studio med god stemning. Foto: Helene Falstad
DJ-læreren Andy Cross (t.v.) lærer gjerne bort noen personlige gullknep for at Jan Rennen skal få musikken til å fylle studio med god stemning. Foto: Helene Falstad
Den britiske DJ-en Andy Cross (34) er bosatt på Nordstrand og åpnet nylig Norges første DJ-Academy, Studio 2, her i byen.

NORDSTRAND/SENTRUM: Med 12 års erfaring og et brennende hjerte vil han knytte et møtepunkt for alle norske og internasjonale DJ-er. Andy Cross har falt for Nordstrands rolige omgivelser og satser alt på DJ-yrket som lærer i Studio 2.

Tøft miljø

Mannen som også er kjent som DJ Selectah X, vokste opp på Oldham i Stor-Manchester i England. Den store lidenskapen for DJ-yrket begynte å spire da han var 18 år gammel.

– Jeg vokste opp i et hardt miljø. Som guttunge opplevde jeg tøffe netter med høy kriminalitet i Oldham. Men i 18-årsalderen oppdaget jeg plutselig helt nye omgivelser som har trollbundet meg siden, forteller han.

Da Cross oppdaget DJ-miljøet i Manchester begynte drømmen å spire.

– Jeg husker jeg tenkte, hva er dette for et miljø? Bare vennlige, smilende mennesker og fantastisk musikk, sier han.

Jenter og Oslofjorden

Cross forelsket seg i en norsk jente og flyttet til Nordstrand for fire år siden.

– Er ikke det grunnen til at vi alle flytter til Norge? Olje og norske jenter? fleiper platespinneren.

Nå nyter han livet i et 200 år gammelt hus og trives utenfor hovedstadens pulserende liv. Kontrasten fra Stor-Manchester er sterk og Cross tar gjerne en kaffe på favorittbenken på Kafé Utsikten for å klargjøre tankene og nyte Oslofjordens skjønnhet.

Ny sjanger

Det er ikke bare de bristiske frokostvanene denne karen har tatt med seg videre igjennom tidene. Han har tatt med seg spor fra både Nord-Amerika, musikkscenen Northern Soul og afrikanske rytmer.

Han har nemlig laget en egen musikksjanger som lyder slik; nuwaveafropunk and northernhooligansoul.

Drøm i oppfyllelse

Etter et års planlegging og fire tøffe måneder med oppussing gikk drømmen i opfyllelse. Idéen bak Studio 2 er å fremme kunstformen og inspirere en ny generasjon innflytelsesrike DJ-er.

– Det er viktig å åpne det norske folks ører og gi dem en sjanse til å lære mer om denne type musikk-kunst, forteller Cross.

Nybegynner feil

Med 12 års erfaring i fingrene forteller platespinneren om den største feilen som ofte begås av nybegynnere.

– Veldig mange starter å leke med mer kompliserte musikk-konstruksjoner på pcen. Dette bør man styre unna dersom ønsket er å satse på DJ som yrke. Det er viktig å lære seg det grunnleggende før man kaster seg ut i noe man ikke kan. Da blir resultatet som regel av betydelig dårligere kvalitet.

Enda en flamme

Svenske Sebastian Wähi (26) deltok på nybegynnerkurset og har alltid drømt om å kunne spinne plater, men det viste seg at han hadde mer til felles med læreren Andy Cross enn musikk interessen.

– Jeg har alltid drømt om å bruke turntables, men dette er ikke grunnen til at flyttet til Oslo. Det var nok en norsk jente som fikk meg til å flytte over grensa, humrer han i kor med Cross.

Wähi er heller ikke den eneste av elevene som har krysset Norges landegrenser. 23 år gamle Jan Rennen fra Holland flyttet nylig til hovedstaden ivrig etter å lære mer.

– DJ-miljøet er enormt i Holland sammenlignet med Norge. Jeg har alltid hatt en sterk interesse for musikk og da jeg flyttet til Olso og fant informasjon om DJ-skolen på nettet, måtte jeg bare kaste meg på et kurs, sier han.

Lytter med nye ører

Øystein Wicklund (20) fikk nylig navnet DJ-White og er en av Cross ferske elever. Han er lærevillig, men ikke når det kommer til den historiske delen.

– Jeg sover meg igjennom historien, det eneste som vekker min interesse er produksjon og teknikk. Etter at jeg lærte musikkens struktur lytter jeg til musikk på en helt annen måte enn tidligere. Dette er utrolig interessant, forteller han.

Andy Cross håper at hans Studio 2 og det brennende hjertet kan bidra til et større DJ-milø i hovedstaden. Planen fremmover er å skape en sosial møteplass hvor DJ-spirer og viderekomne kan se filmer, bytte plater og inspirere hverandre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere