Brenner fire ganger så ofte i kommunale gårder

STORE SKADER: Flere leiligheter fikk enorme skader etter brannen i Hagegata i fjor. Nå tar Boligbygg grep for å hindre flere branner. Arkivfoto: Camilla Svendsen

STORE SKADER: Flere leiligheter fikk enorme skader etter brannen i Hagegata i fjor. Nå tar Boligbygg grep for å hindre flere branner. Arkivfoto: Camilla Svendsen Foto: Arkivfoto: Camilla Svendsen

Det er fire ganger så stor risiko for brann i kommunale boliger. Nå tar Boligbygg grep for å minske faren.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENIGE: Det blir flott å bo på Tøyen, mener (f.v.) Svein Løkenflaen, Geir Tveit, Jon Carlsen, Anniken Hauglie og Jon Myroldhaug. Foto: Britt Nesteby Obrenovic

TØYEN: I august i fjor sto en av de kommunale boligblokkene på Tøyen i lys lue. Blokka er kommunal, og i følge statistikk er det fire ganger så stor fare for at det brenner i en kommunal bolig enn i en privat bolig.

– Det er mange årsaker til at det brenner oftere i kommunale gårder. Det kan være brukerfeil, at man glemmer å slå av plater, sovner med sigaretter og liknende. Det kan muligens relateres til at mange av beboerne er rusavhengige, og ikke alltid er like årvåkne, sier brannsjef, Jon Myroldhaug.

LES OGSÅ: 92 personer husløse etter brann på Tøyen

– Skal være trygt å bo

Blokka som brant er for tiden under rehabilitering, og nå gjennomfører Boligbygg hjemmebesøk i fire store kommunale blokker rundt Tøyensenteret, for å informere om brannsikring.

Da dittOslo ankommer Hagegata 31 onsdag kveld, er det bare å konstatere: Oppgradering av blokkene er helt nødvendig, og Boligbygg er seg sitt ansvar bevisst.

I samarbeid med politiet, bydelen, Brann- og redningsetaten, og SaLTo – et kommunalt prosjekt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge – ønsker de nå å sikre boligene bedre, og ikke minst bidra til at det skal være trygt og godt å bo i området, også for de som bor i en kommunal bolig.

– Det er første gang vi gjør en slik felles innsats på et bestemt område. Det er mange utfordringer på Tøyen, men nå er vi godt i gang med å bygge balkonger og forbedre fasaden.Denne dør-til-dør-aksjonen skal bidra til bedre sikkerhet for beboerne, smiler en strålende opplagt Jon Carlsen, administrerende direktør for Boligbygg.

LES OGSÅ: Kraftig brann på Tøyen

Viktig prosjekt

Også byråd for sosiale tjenester, Anniken Hauglie, hadde tatt turen til Tøyen.

– Dette er et viktig prosjekt! Vi må sørge for at folk føler seg trygge der de bor. Denne storaksjonen skal signalisere at vi må bry oss om hverandre. Faren for brann er fire ganger høyere i kommunale boliger enn ellers, og det må vi ta på alvor, sier byråden.

Imponerende mange innenfor hver etat har møtt opp til dør-til-dør-aksjonen. Boligbygg har med seg alt fra batterier, brannslukningsapparater og informasjonsskriv, til lister for å notere tekniske feil og mangler.

LES OGSÅ: Råttent i kommunal bolig

Ikke mer krim på Tøyen

Politiet og Brann- og redningsetaten stiller opp for å snakke med beboerne, og for å gi råd og vink som kan bidra til at Tøyen blir et trygt sted å bo.

– Alle de 70 boenhetene i Hagegata 31 har fått en henvendelse i kveld, og innen førstkommende torsdag har ytterligere tre boligblokker fått besøk på døra, sier Else Merete Guntveit, kommunikasjonssjef i Boligbygg.

Geir Tveit, leder for forebyggende arbeid ved Grønland politistasjon, sier det sånn:

– Tøyen sliter med sitt. Men det er ikke mer kriminalitet her enn ellers i Oslo. Vi er lokalkjent, og skal være med på å gjøre Tøyen til et flott sted å bo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.