Gå til sidens hovedinnhold

Brennevinshistorie på Norsk Sjøfartsmuseum

Førstkommende søndag kl. 14 kåserer professor emeritus Arne Emil Christensen om de edle dråpene på Norsk Sjøfartsmuseum.

Det begynte helt tilbake i 1807, da briggen "Trondhiems Prøve" ikke klarte å selge en dekklast med Aquavit på en tur til Østen. Ved hjemkomsten åpnet man eikefatene og fant at smaken hadde fått nye dimensjoner. Dette var fødselen til linjeakevitten, et særdeles tradisjonsrikt kapittel i norsk brennevinshistorie. Førstkommende søndag kl. 14 kåserer professor emeritus Arne Emil Christensen om de edle dråpene på Norsk Sjøfartsmuseum.

Over 200 år senere har linjeakevitten en naturlig plass i mange nordmenns julefeiring. I dag er det Wilhelm Wilhelmsens rederi som sørger for trygg transport av Løitens og Lysholms varer over Ekvator. Slik har det vært siden 1927, da rederiet inngikk avtale med det nyopprettede Vinmonopolet.

Arkeologen og båtforskeren Arne Emil Christensen kjenner havet, båten og historien til den norske akevitten. Han forteller fra brennevinets historie den gang det var medisin og fram til akevittens nyere historie med egen destillatør og et eget markedsføringsapparat. Til akevitten er det knyttet mange oppskrifter og hemmeligheter, vi kan ikke avsløre alle, ei heller by på smaksprøver, men et spennende kåseri ytterst ute på Bygdøynes er det duket for.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter