RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bretter ut sitt univers

Etter 15 år er Bretteville tilbake med nytt album. «Universe» har akkurat blitt sluppet fra Universal Records og ligger allerede på topp 10-lista for album-nedlastninger på iTunes.

BØLER/MUNKERUD: Bak bandnavnet Bretteville skjuler Alf Bretteville-Jensen fra Bøler seg. Han er svært fornøyd med mottagelsen etter så mange år borte fra CD-hyllene. Denne uka har sangen «Hear my calling» også havnet på NRK P1s spilleliste.

Strippet

En av sangene på «Universe» er nok kjent for mange. Sissel Kyrkjebø valgte «Better Off Alone» til singel da hun ga ut albumet «All Good Things» i 2000. For Alf og Jørn var det en nøtt å knekke hvordan de skulle bruke sangen uten at det ble en Sissel 2-versjon.

– Vi hadde en rådemo med meg, som Sissel brukte til å øve til, og det låter så tøft! Men det er jo ikke sånn jeg synger. Så vi la den egentlig helt vekk, men en dag lekte jeg med capoen i studio og strippet den helt ned. Vi la på en gitar til og der satt den!

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Brettevillecana

– Så var det sjangeren da. Er det country, roots, rock, eller pop?

– En blanding! sier Alf bestemt.

Selv er han inspirert av americana – den amerikanske folkemusikken – og roots, men mener han har beveget seg mer mot pop enn roots på denne plata.

– Så sjangeren er kanskje brettevillecana, ler han.

Savner bydelskafé

Det har tatt fire år å få ferdig albumet med de ti sangene, for Alf driver ikke med musikk på heltid. Nå jobber han som lærer på Munkerud skole i en 60 prosents stilling, fordi han liker det og trives med litt struktur i hverdagen. Hjemme på Bøler har han samboer og tre barn, så låtskriveren og artisten er heller ikke ute på spillejobb hver helg.

– Det blir noen 3-4 dagers turer utover høsten for å holde konserter rundt om i landet. Selv om jeg ikke driver med så mye turnévirksomhet blir det noen tusen kilometer i bil i løpet av et år. Det er kjærligheten til dette som driver meg, sier han.

– Får vi høre deg i Oslo-området også?

– Ja, det blir en eller to Oslo-konserter, men det er ikke fastsatt hvor ennå. Jeg skulle gjerne hatt en konsert i nærmiljøet også, men det finnes jo ingen gode konsertsteder i området. Bøler hadde hatt godt av å ha en bydelskafé hvor artister kunne ha underholdt!

Melodien kommer først

Alf er opphavsmann til alle sangene på albumet og han legger mye jobb i å lage en innholdsrik tekst. Her er det ikke bare hjerte og smerte. Prosessen med å lage en låt kan være svært forskjellig. Penn og papir er alltid med, så han kan notere ned ideer til tekstlinjer, som han enten kommer på selv, hører, eller leser.

– Som oftest har jeg en melodi først og noen nøkkelord. Når ideene og hovedelementene i teksten er på plass, kan jeg legge det vekk, for da vet jeg at låta finnes. Da kan jeg ta den fram når jeg trenger den, og da tar det meg et par dager å få den helt ferdig.

Fra underbevisstheten

– Det beste jeg vet er når ideene kommer mens jeg akkurat har åpnet gitarkassa og bare begynner å spille. Kanskje tar jeg fram capoen og setter den et vilkårlig sted. Fra underbevisstheten dukker det opp, sier han og demonstrerer for lokalavisen.

Kjapt får han los når de lokkende tonene sprer seg i musikkrommet på Munkerud skole. Kjapt finner han fram den digitale båndopptageren, så musikken ikke skal gå i glemmeboka.

– Dette har jeg aldri spilt før, sier han og legger til:

– Noen ganger oppdager jeg at det jeg har tatt opp allerede er en låt som finnes. Da blir jeg så skuffa! ler han.

Tuller ikke bort gitarlyden

Det er det enkle som er formelen hans.

– Det er det jeg går for hver gang. Når jeg har spilt det inn blir det komplekst og fint likevel. Noen låter trenger et litt mer avansert arrangement. Da kontakter jeg folk som er gode på det. Det fungerer med Alfs enkle formel og Jørn Dahl som produserer, forteller han.

Produsenten er ingen hvem som helst i bransjen. Jørn Dahl har tryllet fram lydbildet for blant annet Sissel Kyrkjebø, Bertine Zetlitz, Alejandro Fuentes, Lene Marlin og Kurt Nilsen.

– Men han er veldig lydhør for mine ønsker og jeg er sta på at gitarlyden ikke skal tulles bort. Det skal høres ut som Bretteville!

Les også: Hardrock krydra med country

Steelgitarist

Han trekker også inn andre der han føler at låtene trenger et løft. På dette albumet har han blant annet med seg steelgitaristen Paul Franklin, som praktisk talt har steelbelagt countrymusikken de siste to tiårene. Nå er det fire av sangene til Bretteville som nyter godt av steelmesterens musikalske evner.

– Du skriver bare på engelsk?

– Ja, jeg har ikke funnet det norske tekstuttrykket mitt ennå, men det er ikke sikkert jeg skal dit heller. Men «Better off alone» er faktisk oversatt til portugisisk, for en stor brasiliansk artist som ga den ut på både CD, singel og live-DVD!

Les også: – Jeg skal bli countryens svar på Dream Theatre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere