RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruk Marka med vett

nn Jule- og nyttårshelgen har gitt oss en sterk påminnelse om hvor viktig det er å være aktsom når man bruker Marka. To tragiske dødsulykker etter at turgåere har gått gjennom isen og flere leteaksjoner etter folk som har gått seg bort har minnet oss om det.

nnSkiforeningen gikk i forbindelse med ulykkene ut og ba folk om å bruke Nordmarka og Østmarka med vett. De ville ikke fraråde folk generelt å gå på isen, men ba alle om å ta sine forholdsregler. Første bud er å sjekke tykkelsen på isen, se opp for vannstrømninger og lytte til mer erfarne friluftsfolk. Utstyr for å komme seg opp av isen, slik som pigger, er også obligatorisk. Det er ikke lett å dra seg opp av en råk uten hjelpemidler.

nnSkiforeningen fikk i ettertid en del kjeft for ikke å fraråde folk å gå på isen. Politiet mente situasjonen flere steder var farlig, og at folk ikke forsto alvoret i situasjonen.

nnVi gir politiet delvis rett i dette, men bare delvis. Det er lett å forstå at politifolk og andre som deltar i lete- og redningsaksjoner blir oppgitt når de ser folk som åpenbart har tenkt å utsette seg selv, og dermed andre, for fare. Særlig like etter at ulykker har skjedd, må det virke ekstra provoserende dersom en ser andre ta unødige sjanser med usikker is.

nnMen Marka er full av muligheter og farer, og det er ikke mulig å holde folk unna et friluftsområde som er så stort og byr på så mange muligheter. Da er det etter vårt syn riktig med tilnærmingen til Skiforeningen, nemlig å lære folk å bruke Marka med fornuft og vett. Som markabruker Jens Treider sier i dagens Nordstrands Blad: Folk som skal gå på skøyter på vann i Østmarka må bruke øynene, hodet og beina og i den rekkefølgen.

nnMange synes også å glemme at Marka rundt Oslo både er et stort og enkelte steder utilgjengelig område. Det finnes gode kart og mange merkede løyper, men da må en lære seg å bruke kartene, og også et kompass. De som har gått seg vill i Marka i dårlig vær kan skrive under på at det er mulig å gå i flere dager uten å finne tilbake til vei og folk. Letemannskaper forteller om folk som legger ut i Østmarka tynnkledd og uten proviant, også vinters tid. Hovedstaden har fantastiske turmuligheter og gir naturopplevelser som ikke andre storbyer kan tilby i sin nærhet. Men naturen kan være en tøff læremester og må møtes med vett og forstand.

Naturen kan være en tøff læremester

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere