RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruk penger i Groruddalen

Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til gratis kjernetid i barnehagene. Bystyrerepresentant Andreas Behring (SV) har sendt brev til byrådet der han ber om at mer av disse midlene brukes i Groruddalen.

Pilotprosjektet med gratis kjernetid i barnehagene er godt i gang i bydel Stovner. I praksis betyr gratis kjernetid 20 timers gratis barnehagetid i uka. Prosjektet startet 1. mai i år og har et budsjett på rundt ti millioner kroner. Nå anmoder Andreas Behring byrådet om å utvide prosjektet til resten av Groruddalen.
Det er her behovet er størst. Jeg ser ingen grunn til at prosjektet ikke skal utvides til andre deler av Groruddalen, sier Behring.

Viktig supplement

Groruddalen har fått et stort løft gjennom Groruddals-satsingen og i årets statsbudsjett, men Behring mener at det fortsatt er mye som dette ikke dekkes.
I tillegg til alt det positive som kom, må det også satses mer på språkopplæring i barnehagene. Det er nå vi har mulighet til å ta et virkelig løft for Groruddalen. Da er det viktig at vi er raskt ute og ikke venter til mars neste år, sier Behring.
Bydel Stovner startet med gratis kjernetid i barnehagene i vår. Først i løpet av høsten ble det litt mer fart i prosjektet. Hvorvidt prosjektet blir vellykket, gjenstår å se.
Jeg har ingen tvil om at det kommer til å bli et vellykket prosjekt. Jeg føler meg helt sikker på at det er bra for unger å gå i barnehage og være sammen med andre unger. Barnehage er et viktig supplement til hjemmeoppdragelse, sier politikeren.

Felles front

Bydelene i Groruddalen har et stadig voksende antall barn med minoritetsbakgrunn. Det er lite som tyder på at dette antallet blir mindre i årene som kommer. Derfor mener Behring at en tidlig satsing på gratis kjernetid i barnehagene kan være med på å gi en god start på livet for veldig mange.
Gratis kjernetid ville gitt en innføring i språket og en utvidet omgangskrets for mange unger som ellers ikke ville gått i barnehage. Begge deler ville gitt dem en mye mykere start på skoletiden.
Behring håper på bred støtte for forslaget sitt.
Her trengs det et samarbeid mellom staten, kommunen og bydelene. Bydelene satser på full dekning i barnehagene, og det er meget viktig. Samtidig må vi sørge for at de fleste skal benytte seg av dette tilbudet, sier han.

Kan gå veien

Regjeringen har tidligere satt av 20 millioner til innføring av gratis kjernetid i barnehagene. Etter alt å dømme kan omtrent halvparten av denne summen stå ubrukt ved årsskiftet. Derfor vil Behring at byråden for barn og utdanning skal utvide prosjektet til de resterende tre bydeler i Groruddalen allerede i år.
Jeg tror dette forslaget kommer til å få støtte fra andre politiske partier. Det er tross alt midler som staten har bevilget allerede og ikke midler som skal overføres fra andre steder.
Alle bydeler skal kartlegge barnas språkkunnskaper ved fireårskontrollen. Der det avdekkes manglende norskkunnskaper, skal familien oppsøkes og få et tilbud om språkstimulering. Behring mener at de midler som er til disposisjon kan være tilstrekkelig til å tilby alle femåringer gratis kjernetid i barnehage.
Dette bør være et tilbud til alle unger, både etnisk norske og de med minoritetsbakgrunn, avslutter Behring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere