Gå til sidens hovedinnhold

Bruk tøynett i stedet for plastposer

Ta miljøsaken i egne hender.

Bruk tøynett i stedet for plastposer når du handler, oppfordrer Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag. Bærer du varene hjem fra butikken i et nett, i stedet for i de vanlige engangsposene, er du nemlig med på å minske Norges forbruk på rundt en milliard plastposer årlig.
Plastposer lages av olje, som er den største drivkraften i klimakrisen og det går med hele to kilo olje til å lage én kilo plast, utdyper Granaas. Et miljøvennlig alternativ til engangsposene i plast er bærenett, og her finnes det mange farger, størrelser, merker og materialer å velge i.
Det viktigste er å gå fra engangs til flergangs, mener Granaas. Og at du velger et handlenett som varer, er praktisk og ikke minst blir brukt!

I pose og sekk

En plastpose koster ikke mer enn mellom femti øre og en krone, men lever i gjennomsnitt bare 20 minutter. Deretter bruker den mellom ti og hundre år på å brytes ned i naturen. Et bærenett, derimot, koster fra noen tiere opp til flere hundrelapper, men kan brukes i årevis.
Både miljø og forbruker vil tjene på å kutte ut plastposer, konkluderer Granaas. Vil du ta miljøhensyn også når du velger type bærenett, kan du kjøpe et i for eksempel hamp, jute eller bomull.
Men bomullsnett skal helst være økologiske eller fairtrade-sertifiserte, påpeker Granaas. Bomullsindustrien ellers er en stor synder mot både miljø og etisk handel.
Handlenettene kjøper du gjerne i veskebutikker og butikker på nettet, men flere vanlige forretninger, som Mester Grønn, Coop eller Body Shop, har også begynt å tilby bærenett i stedet for engangsposer.
Jeg skulle ønske næringslivet var enda flinkere til å pushe disse tøynettene, de burde jo ha enorm reklameverdi for butikkene også, sier Granaas.

Politisk handling

På verdensbasis diskuteres plastpose-restriksjoner flere steder, og i Kina er de allerede forbudt. Her hjemme har miljø- og utviklingsminister Erik Solheim uttalt til NRK at han vil se på et forbud også i Norge:
Alternativer til plastposen kan være tøynett eller tjukke plastnett som man kan bruke mange ganger. Dette fungerer i andre land, oppfordret Solheim.

Ingeborg Gjærum, daglig i leder Natur og Ungdom, støtter opp om forslaget:
Jeg håper vi får et forbud i Norge også, og jeg tror det kommer.
Klimakrisen er ikke over hvis vi slutter med plastposer, men hvis mange nok bytter ut engangsposene med bærenett, vil det helt klart ha betydning for miljøet. Og hvis politikerene opplever engasjement, vil det også få en politisk effekt, påpeker Gjærum.

Rutinert

På hjemmebane er byttet fra plastposer til bærenett bare en vanesak, hevder Tone Granaas:
Husk å ha nettene tilgjengelig. Hjemme, i bilen, i veska eller på jobben. Da blir det fort rutine å bruke dem, tipser hun.
Det er som med kildesortering; når du først begynner blir det utenkelig å la være, mener Grønn Hverdag-lederen. Og siden du allikevel sorterer søpla, blir det ikke mye restavfall du trenger plastposer til heller. Ikke mer enn at det er til å bære.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar