RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker fastbinding som medisin


En pasient ved Ullerntunet bo- og behandlingssenter blir bundet fast som en del av medisinsk behandling.
En pasient ved Ullerntunet bo- og behandlingssenter blir bundet fast som en del av medisinsk behandling.
Tilsynsutvalget fant en pasient bundet fast i stolen. Legen ved sykehjemmet hadde ordinert behandlingen.

ULLERN: Tilsynsutvalget i Bydel Ullern reagerte kraftig på å finne en av brukerne bundet fast til en stol, da utvalget besøkte Ullerntunet bo- og behandlingssenter.

Uholdbar

«På en av postene oppdaget vi at en mann var bundet fast til stolen han satt i. De ansatte (vikarer) unnskyldte seg med at de var så få, men da må bydelen sørge for at bemanningen er tilstrekkelig. Slik behandling av eldre mennesker er uholdbar, og ikke i tråd med Ullerntunet slik vi oppfatter det», skriver Tilsynsutvalget i sin rapport.

Reagerte skarpt

Rapporten har fått bydelsutvalget til å reagere. De har vedtatt å sende saken til sykehjemsetaten, med kopi til byrådsavdelingen.

Jeg reagerte skarpt da jeg fikk høre hva som hadde skjedd. Tilsynsutvalget kunne også opplyse om at det ikke var snakk om et engangstilfelle, men at det var ganske vanlig og altså hadde skjedd flere ganger. Nå vil jeg vite om dette dreier seg om et lovlig vedtak og hvem som har ansvaret. Dette vil jeg følge opp. Å binde folk på et sykehjem kan uansett ikke være en løsning. Å begrunne dette med underbemanning gjør ikke saken bedre, sier leder av helse- og sosialkomiteen, Berit Jensen Riis (FrP).

Ordinering fra tilsynslegen

Institusjonsleder ved Ullerntunet, Wide Rosenquist, imøtegår kritikken.

Binding av pasienten skjer etter ordinering fra tilsynslegen. Det er snakk om medisinering på lik linje med annen medisinsk behandling. Dette gjøres for at pasienten ikke skal skade seg selv. Uten at han blir bundet fast, ramler han hele tiden ut av stolen og påfører seg skader, sier Rosenquist.

Men personalet hevdet at fastbindingen skjedde i forbindelse med underbemanning.

Selv om dette ser ut som et drastisk tiltak, har det ingenting med personalsituasjonen å gjøre. Det ville tilsynsutvalget fått vite om de hadde tatt kontakt med meg. Dette er heller ingen ny foreteelse. Behandlingen har pågått siden 2007, sier Rosenquist.

På grunn av påskeferie fikk ikke Ullern Avis Akersposten kontakt med ansvarlige i bydelsadministrasjonen i Bydel Ullern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere