RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukerne må høres før det bygges

Norges Handikapforbund er ikke nådig i kritikken av den nye Kastellet skole. Kontrastene mellom synspunktene til de handikappedes organisasjon og den nylig tildelte arkitektprisen er formidable.

Dette er et skrekkens eksempel på hvordan man ikke skal bygge en skole, sier tilgjengelighetskonsulent Birger Nymo i Norges Handikapforbund i dagens Nordstrands Blad.

Div A. Arkitekter, som har tegnet Kastellet skole, ble i slutten av juni tildelt en internasjonal pris fra Royal Institute of British Architects for sitt arbeid med skolen. Det har fått Nymo og hans kolleger til å se rødt.

Synderegisteret er ifølge organisasjonen lang. Det snakkes om at det er brudd på nesten hele kapittelet i bygningsforskriftene som angår orienterings- og bevegelseshemmede. Byggeforskriftene, undervisningsloven og kommunehelseloven er også brutt, ifølge Norges Handikapforbund.

Undervisningsbygg sier på sin side at det alltid er en utfordring å tilpasse skoler til elever med spesialbehov. Informasjonssjef Marit Thorsen sier de anser det som viktig å møte disse behovene og vi gjør alt vi kan for å gjøre det så optimalt som mulig.

Det er forståelig at de handikappede er oppgitt over det som har skjedd i denne skoleutbyggingen. Parkeringsplassene for forflytningshemmede er for små, ledelinjer mangler, dører og hindringer er ikke merket godt nok til at de svaksynte får øye på hindringene. Og tilgangen for rullestolbrukere til de ulike delene av skolebygget er i beste fall svært kronglete, noen steder nesten ikke mulig uten hjelp.

Kastellet skole er dessuten plassert i et svakt skrånende terreng, og nivåene på skolen er skilt med bratte trapper. På vestsiden av skolen er det bare trapp og ingen rullestolrampe. For å komme til rullestolrampen som går mellom først og andre nivå må funksjonshemmede sno seg mellom trappetrinn, bildekk og trær.

En del av det som er påpekt er blitt ordnet opp i, men mye av det er selvsagt vanskelig å gjøre noe med den dagen bygget står ferdig. Derfor er det på høy tid at Norges Handikapforbund nå blir høringsinstans i denne type byggesaker. I forbindelse med planleggingen av Lindeberg skole har arkitektene blitt koblet sammen med organisasjonen fra første strek lages. Det burde være en rutine som sparer både arkitekt, utbygger og ikke minst fremtidige brukere for mye hodebry.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere