RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brun bokkafé

Oslos uforanderlige møtesteder, de brune kafeene, er snart en saga blott. Hvem savner ikke gamle Casino og Gullfisken.

Bjerke: Med et lydbilde fra femtiåra på Dovrehallen, var de frammøtte på Bjerke bibliotek plutselig tilstede i en glemt tid.
"Brun kafé. En plass du kan sitte hvor lenge du vil. Med en kaffe eller en øl, uten å bli mast på av en kelner om bestilling eller slikt".
- En "brun kafè"er et sted som har funnet sin form en gang for alle. Den har et interiør uten luksuspreg. Dempet belysning, mørke og robuste møbler, og har beholdt stilen med servering ved bordene, skriver Per-Erling Johnsen i sitt forord til boken "Brune kafeer".
- Det er som en sa om Casino i Stortingsgata; Du har vært bortreist i to år, kommet tilbake og funnet alt ved det samme, de samme menneskene i den samme diskusjonen i det samme interiøret, forteller en ivrig og engasjert Per-Erling Johnsen.

Forsvunnet

Johnsen har foretatt et skjønnsomt utvalg av Oslos brune kafeer i sin bok. Det er ikke sikkert at du vil finne din stamkafé her. Det er i hovedsak de sentrumsnære stedene som beskrives. Du finner ikke Funkis Kro på Holtet eller Festus på Ryen.
Noen steder er blitt utelatt av andre årsaker.
- Lorry er blitt for dyr, bestillingsjaget og kjendispreget. Teddy har flott femtitalls interiør uten hjemmeatmosfære, og Larsen var brun inntil texasinteriøret overtok, forteller forfatteren.

De fire store

Dovrehallen, Valkyrien, og Schrøder eksisterer fortsatt i beste velgående. Den fjerde, Olympen eller "Lompa" har stengt og skal restaureres for millioner.
- Den kommer nok aldri til å bli den samme etter oppussingen. Påbud og forskrifter passer dårlig sammen med brune kafeer, sier en litt sørgmodig Johnsen.

Gjenkjennelse

Det uforanderlige. Både interiør, gjester, kelnere og mat skal være det samme til en hver tid på en brun kafé.
- Følelsen av å bli gjenkjent fra gang til gang, følelsen av omsorg, gjør at du alltid vender tilbake, sier Johnsen.
Han legger til at maten hovedsaklig er norsk husmannskost. Det er mye av den. Den smaker godt og er rimelig.
Boka er trykket i nytt opplag og er fortsatt å få kjøpt. Eller du kan låne den på biblioteket

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere