RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brutal virkelighet

I denne ukas utgave av Østkantavisa kan du bli med på en rundtur i Oslo sentrum nattestid. Det er dessverre en tidvis trist rundtur. For når natta senker seg og de fleste av oss legger oss under dyna i våre varme, trygge hjem, da er virkeligheten ekstra hard, ekstra kald og ekstra tøff for dem som ikke har et hjem.

Blant dem Østkantavisa møtte i Oslo-natta var Carina Moen (23) og Ramona Larsen (21). De to jentene har tilbragt tre år av sine unge liv på gata i Oslo. Denne vinteren har de tilbragt nettene med å vandre hvileløst rundt i hovedstaden. Med temperaturer godt under tyve minus på det verste sier det seg selv at det er en grusom virkelighet. De drømmer om et sted å bo, og sier at det tilbudet det offentlige har til dem er en skam.

Carina har tilbragt én natt på Natthjemmet. Da ble hun frastjålet stort sett alle eiendelene sine. Hospits orker verken hun eller Ramona, der er rus og ran så påtrengende at de foretrekker de iskalde gatene. Gater de deler med en annen neglisjert gruppe, hovedstadens mange prostituerte. For i Oslos gater nattestid er det ikke få kvinner som tilbyr sine tjenester. Langt på vei de fleste er av afrikansk opprinnelse og det er god grunn til å tro at mange av dem er offer for menneskehandel.

Mange klager på den svært pågående gateprostitusjonen i Oslo. Likeså har det offentlige ordskiftet gått høyt rundt åpenlyst salg og bruk av narkotika. Den foreløpige løsningen har vært å forby kjøp av sex og å sette inn økte politistyrker for å fjerne de åpenlyse russcenene. For Oslos prostituerte eller for Ramona og Carina gjør det neppe hverdagen spesielt mye enklere. En ute av syne, ute av sinn-politikk gjør tvertimot virkeligheten langt hardere for dem som er aller hardest ramma fra før.

I sympati med dem som daglig tilbringer natta i Oslos gater ble «Oslo Sleepover» arrangert torsdag. Rundt 25 personer tilbragte natta under åpen himmel. Tiltaket ble hylla av politikere, mens politiet patruljerte området for å passe på at deltakerne var trygge. Ønsket må være at den samme behandlinga – og vel så det – blir gitt til Ramona, Carina og alle dem de deler skjebne med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere