RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Tor Fretheims siste bok «Ingen ild tenner stjernene» skriver han blant annet om det tøffe miljøet under brua på Løkka. 
FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
I Tor Fretheims siste bok «Ingen ild tenner stjernene» skriver han blant annet om det tøffe miljøet under brua på Løkka. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Brutalt fra Eventyrbrua

Forfatter Tor Fretheim hadde aldri trodd at den siste boka hans skulle bli så brutal. Og atter en gang er handlingen lagt til Eventyrbrua på Løkka.

GRünerløkka: - Boka ble mye hardere og mer brutal enn jeg hadde trodd, sier Tor Fretheim ettertenksomt.
Han har nylig gitt ut boka «Ingen ild tenner stjernene», og også denne gangen danner Grünerløkka kulissene. Kanskje ikke så rart, her har han nemlig bodd siden han var syv år og kjenner alle gater og lukter i området.
For 20 år siden skrev jeg «Englene stanser på Eventyrbrua». Den gangen var handlingen over brua. Nå, 20 år etter, har jeg skrevet om det som skjer under. Det handler mye om gutta som står ved brua der nede og selger, forteller han.
Selv er Fretheim overbevist om at Eventyrbrua er Oslos fineste.
Man trenger nesten ikke flere bruer enn den. Her gikk grensa til byen, det var liksom porten til sentrum. Jeg fikk ikke lov til å gå over den da jeg var liten. Ikke at jeg hadde turt det heller. Da jeg gikk over brua alene først gang følte jeg meg stor, sier han.
I løpet av sin mangeårige forfatterkarriere er det to temaer som går igjen: barnemishandling og barns rettigheter.
Jeg begynte min yrkeskarriere som journalist. Også da var jeg veldig engasjert i å skrive om barns rettigheter. Etter hvert fant jeg ut at jeg kom lenger, og kunne nå ut til flere med fiksjon. Den boka jeg skrev for 20 år sida leses ennå, mens en avisartikkel blir søppel dagen etter, fortsetter han.
Når Fretheim ikke sitter dypt konsenteret med skrivingen sin, reiser han blant annet rundt på skoler for å foredra for elever.
Hvis jeg kan gi unge mennesker selvtillitt, har jeg oppnådd det jeg vil. Når man har levd en stund vet man noe andre mennesker ikke vet og man får større autoritet. Ingen gidder å opponere mot en bestefar, ler han.
Han har bare lovord å si om Østkantens unge.
Man hører så mye om Oslo øst. Det er en tøffhet her, men den er utenpå. Jeg har møtt flere av de tøffe gutta med lange bein og store hetter som har skrevet kjærlighetsdikt. Bak det harde skallet er det mykt inni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere