RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BU-gruppelederne: Burde blitt informert tidligere


SVs gruppeleder Lill Pleym (t.v.) og Rødts Per Aschjem frykter konsekvensene av at bydelens underskudd har økt med ti millioner, og er kritiske til hvordan BU-lederen har håndtert saken. I midten SVs Hanne Lyssand. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup
SVs gruppeleder Lill Pleym (t.v.) og Rødts Per Aschjem frykter konsekvensene av at bydelens underskudd har økt med ti millioner, og er kritiske til hvordan BU-lederen har håndtert saken. I midten SVs Hanne Lyssand. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup
Fortvilet, ansvarsløst og kjedelig systemfeil er ord lokalpolitikerne bruker om bydelens uventete millionregningen fra Sykehjemsetaten.

NORDRE AKER: I forrige uke skrev Nordre Aker Budstikke om bydelens "ekstra"-underskudd på 10 millioner totalt drar Nordre Aker med seg rundt 34 millioner i minus fra 2008 inn i 2009.

De "ekstra" 10-millionene skyldes internfakturaer fra 2007, fra Sykehjemsetaten til bydelen, som bydelsdirektør Mona Taasen sier aldri har kommet frem til Nordre Aker.

BU-leder Egil Ihlen (H) har kjent til saken, men først nå i januar ble de andre gruppelederne informert om at bydelen likevel etter frem og tilbake med Sykehjemsetaten nå må betale 10 millioner til etaten. Her er kommentarer fra gruppelederne i bydelsutvalget:

Per Aschjem, Rødt:

"Et bydelsunderskudd på 34 millioner er dårlig nytt for pleietrengende, sosialklienter og de ansatte i helse og sosialtjenesten. Det er de som blir salderingsposten og som vil rammes hardest av at bydelen blir "enda strengere" ved tildeling av hjelp. Det blir sagt fra administrasjonen at hensynet til liv og helse uansett vil bli ivaretatt. Rødt mener det nå er dekning for å be administrasjonen informere byrådet om at det i år er for lite ressurser til helsefremmende tiltak i bydelen. Rødt frykter og at omsorgen for de aller dårligste vil rammes.

BU-leder Egil Ihlen har ikke tatt ansvar for å informere sine politikere da han ble kjent med underskuddet. Ihlen har etter Rødts oppfatning her agert som en administrator og ikke som leder av et folkevalgt organ."

Lill Pleym SV:

"Manglende informasjon eller ikke fra BU-leder Egil Ihlen er en ting. Det andre er at det nå må begynne å bli veldig pinlig å være Høyre-BU-leder, som både skal forsvare byrådets vanvittige prioriteringer og også bydelens underskudd som følge av at vi ikke får de tildelinger vi må ha for å ta vare på de eldre i bydelen vår!

Byrådet oppretter en Sykehjemsetat og sier at den skal gi et tilbud og bli rimeligere fordi det blir mer effektivt drevet osv. Vi ser at disse plassene stadig øker i pris 150.000 mer per plass enn da vi driftet det i bydelen.

Akkurat denne saken kunne nok bydelen ha fulgt opp bedre, men den viser jo også at etaten ikke har orden i regnskapsførsel og budsjettering. I følge bydelsdirektøren hørte de jo heller ikke noe fra etaten på et halvt år! SV ønsker at ansvaret for drift av sykehjemmene skal være bydelens ansvar og mener at dette ansvaret må overføres bydelen snarest mulig- jo før jo bedre."

Ivar Christiansen, Ap:

"Administrasjonen har tidligere gitt inngående opplysninger til BU-lederen, men han unnlot å formidle opplysningen videre til de øvrige partiene i BU. Kritikken gikk derfor til ham. Bydelen får nå ytterligere 10 mill i underskudd.

Ap og SV foreslo under budsjettbehandlingen i fjor at bydelens budsjett skulle sendes tilbake til administrasjonen for å innarbeide realistiske, bl.a. fordi det etter vår mening var budsjettert med for lave sykehjemstall. I siste AU møte fikk vi også vite at tallet på brukte sykehjemsplasser ligger 27 plasser over det budsjetterte. Det betyr en helårseffekt av et slikt overforbruk på 15 millioner. Ser vi bort fra de fra før av 24 millioner i underskudd fra 2008, og som skal nedbetales over to år, styrer vi nå mot et merforbruk i 2009 på ytterligere 25 millioner. Jeg er fortvilet over et byråd som gir bydelene så små rammer at tjenestetilbudet reduseres, men like fullt er det BU som er satt til å styre innenfor disse rammer. Det minste man da kan forlange er at budsjettene som det styres etter innehar nødvendig realisme."

Per E. Braseth-Ellingsen, Venstre:

"Det er selvsagt beklagelig at vi går ytterligere 10 millioner i minus. Både bydelens og Sykehjemsetatens økonomirutiner må forbedres etter denne saken. Bydelsadministrasjonen og BU-leder ble klar over at dette var en tvistesak mellom bydelen og Sykehjemsetaten i midten av desember. BU-leder burde da ha informert gruppelederne om dette, noe som ikke ble gjort, og det har jo også Egil Ihlen beklaget for."

Hans A. Kielland Aanesen, Frp

"I utgangspunktet overrasker dette dessverre ikke oss, da Frp i lengre tid har predikert at slike ting kan skje. Dette er et grelt eksempel på en kjedelig "systemfeil" som viser mangel på samkjøring i offentlige IT-systemer. For å få til automatiske løsninger for avvikshåndteringer og sporing sammen med kvalitetssikring er det behov for overbygningsmekanismer. Her er blant annet stykkprishåndtering et viktig element for å få til autonome (selvkontrollerende) IT-løsninger. Politisk retorikk er i hvert fall ikke med på å løse slike systemfeil.

Slike "systemfeil" har ikke noe med politikk å gjøre og bør løses av involverte fagfolk uten forsinkende og meningsløs politisk spill for å skåre noen billige politiske poeng."

Det har ikke lykkes Nordre Aker Budstikke å få en kommentar fra Høyres gruppeleder Cecilie Amdahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere