Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjettkrisen forverret

Bydelsdirektør Mona Taasen er svært bekymret for den økonomiske situasjonen i bydelen, men lover at alle eldre som trenger det skal få hjelpen de har krav på. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydelsdirektør Mona Taasen er svært bekymret for den økonomiske situasjonen i bydelen, men lover at alle eldre som trenger det skal få hjelpen de har krav på. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Merforbruket på sykehjemsplasser er større enn forventet, og bydelsdirektøren varsler betydelig kutt i alle tjenester som ikke er lovpålagte.

Stemte mot: Høyre (her ved Bent Gether-Rønning og Cecilie Amdahl) og Frp stemte mot, men BU fikk flertall for å dele ut hele beløpet som var avsatt til Frivillighetsmidler. Venstres May-Brith Døssland og Per Elling Braseth Ellingsen i bakgrunnen. Foto: Kristin Tufte Haga

NORDRE AKER: Dette er en veldig bekymringsfull situasjon, uttalte bydelsdirektør Mona Taasen i bydelsutvalgsmøtet (BU) torsdag 8. mai.

Minus 24 mill.

Nordre Aker Budstikke (NAB) har tidligere skrevet om at dyre sykehjemsplasser og større etterspørsel etter disse enn forventet, førte til store budsjettoverskridelser allerede i februar. Den måneden lå regnskapsprognosen for 2008 an til et underskudd på 15 millioner kroner. Regnskapsresultatet for bydel Nordre Aker per 30. april viser imidlertid at det prognostiserte underskuddet for året har steget til ca. 24,5 millioner kroner.

For få plasser

Utviklingen de siste månedene har dermed ikke gått den veien bydelsadministrasjonen hadde håpet, da bydelsdirektøren i februar fikk fullmakt til å innføre blant annet innkjøps-, overtids-, ansettelses- og vikarstopp i bydelen.

Alle andre tjenesteområder går stort sett greit i forhold til budsjett. Men det er ett område som vipper oss fullstendig av pinnen, og det er kjøp av sykehjemsplasser, sa Taasen. Situasjonen er dramatisk.
Bydelsdirektøren understreker likevel overfor NAB at alle eldre vil få det tilbudet de trenger.

Ber om friske midler

Vi skal nå ta ytterligere grep, og jeg tror ikke situasjonen blir verre, sa Taasen, på spørsmål om merforbruket vil bli høyere.

Hun tror det vil bli krevende å spare inn overskridelsene, og bekrefter at kuttene vil bli tatt i ikke-lovpålagte områder.

Det vil gå ut over midler til frivillighet, forebyggende arbeid og kulturarbeid. Det er et sårt felt for mange av BU-politikerne, og jeg gruer meg til å legge frem revidert budsjett i juni, fortalte Taasen etter møtet.

Jeg håper på det sterkeste at politikerne sentralt får øynene opp for situasjonen i Nordre Aker. Vi har en spesielt stor andel eldre i befolkningen, sier Taasen.
Bydelspolitikerne ble enige om å utforme et brev til finansbyråden der de setter søkelyset på de økonomiske problemene og ber om friske, øremerkede midler til eldreomsorgen.

Vise solidaritet

Bydelsøkonomien ble også et tema da BU skulle vedta tildelingen av frivillighetsmidler for 2008. 800.000 kroner har blitt satt av til frivillige formål, men Høyre la frem et forslag om å erkjenne den økonomiske situasjonen bydelen er i ved kun å fordele 600.000 kroner. Også bydelsadministrasjonen mener det vil kunne være en god måte å vise solidaritet med de andre virksomhetene i bydelen på.

Mange jobber frivillig og gjør en flott innsats. Frivillighetsmidlene stimulerer til økt aktivitet, og vi vet hvor viktig det er. Likevel tror vi ikke at det er mengden penger, men det at man får noe, som er viktig, sa bydelsdirektøren.

Forslaget fikk bare støtte fra Høyre og Frp, og dermed ble hele beløpet delt ut.

Vil ikke ty til oppsigelser

Jeg har tro på at vi må få de ansatte med oss, og at vi kommer bedre ut av situasjonen om vi jobber sammen og ikke mot hverandre, sa Taasen, som mener det ikke vil løse problemene å si opp ansatte.

Fagforbundet syns byrådet bør bevilge mer penger til bydelene slik at vi kan utføre de oppgavene de pålegger oss. I dag er det ikke sammenheng mellom oppgavene vi skal utføre og bevilgningene bydelen får, kommenterer Ingri Bjørnevik, leder av Nordre Aker fagforening.

For oss er det viktig at det er høy kvalitet på det tilbudet vi gir beboerne, sier hun.
Bjørnevik synes situasjonen er alvorlig. Hun frykter at budsjettkuttene vil gi de ansatte en tøffere hverdag, og at enkelte kan bli overtallige.

Men vi har tro på administrasjonen når den sier at den vil prøve å unngå dette, sier hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!