RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bundet fast

Tilsynsutvalget i Bydel Ullern reagerte kraftig på at en pasient satt fastbundet da utvalget var på uanmeldt tilsynsbesøk på Ullerntunet bo- og behandlingssenter. De reagerte også på at manglende bemanning var vikarpersonalets forklaring på at pasienten var satt i denne situasjonen. Saken ble ikke bedre av at det ble opplyst om at dette var en vanlig foreteelse.
Daglig leder ved sykehjemmet sier at behandlingen er foreskrevet av tilsynslegen ved sykehjemmet og inngår i en medisinsk behandling. Pasienten er en fare for seg selv med hensyn til selvskading.
Man kan synes hva man vil om denne type behandling, og det kan argumenteres for at en enkelt pasient ikke kan ha døgnkontinuerlig tilsyn for å hindre selvskading. Det er likevel et par spørsmål som åpenbarer seg. Er mannen plassert på rett sted, med vikarer som skal ta en så alvorlig beslutning som å binde fast en pasient? Vi går ut fra tilsynslegen har ment at fastbinding kun skal gjøres i helt nødvendige situasjoner.
Når personalet selv sier at manglende dekning er årsaken til fastbindingen, blir situasjonen uklar. Hvor går da grensen for tvang som et nødvendig onde for å gi omsorg og tvang som overgrep? Det er som sagt neppe tilsynslegens mening at fastbinding skal brukes for å løse problemer knyttet til personalmangel.
Undersøkelser som ble gjort på 90-tallet viste at personellmangel var en hyppig årsak til bruk av tvang. I 2002 kom rapporten "Makt og avmakt", som viste at demente ved norske sykehjem i stor grad ble utsatt for tvang, hvor for eksempel 22 prosent ble utsatt for tiltak som hindrer bevegelse. De som faktisk trengte mest hjelp ble utsatt for mest tvang. Trist, men sant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere