*Nettavisen* Nyheter.

Burgerkjede-killer!

En opplevelse som gir deg fornyet lyst på burger. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Får du først smaken på purkeburger, ligger burgerkjedene tynt an.

Klikk på bildet for å forstørre.

Salat med eple og agurk, i stedet for trist kinakål og slappe suragurker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingrediensene til salaten hakkes opp fint.

Klikk på bildet for å forstørre.

Burgerne lages av kvernet ribbe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sannsynligvis den beste burgeren du noen gang har smakt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tom-Victor Gausdal er kokk og medeier av catering-kokkekollektivet Flavours (www.flavours.no). Kåret til verdens nest beste kokk i 2005 og 2008. Mangeårig deltaker på Det Norske Kokkelandslaget og forfatter av en rekke kokebøker. Foto: FOTO: Tore Sandberg

En vanlig burger består av tørt, smakløst kjøtt og tilsvarende smakløst, loffete brød.

Legg til slappe sure agurker, bleke tomater og trøtt kinakål, og tragedien er komplett. Med andre ord, jeg er ingen tilhenger av denne populære retten. Med mindre den for engangs skyld lages riktig.

Gå for ribbe

Første leksjon er at kjøtt trenger fett for at smaksbildet skal bli rikt. Oksekjøtt, som er det vi vanligvis bruker til burger, er kjempegodt når det er perfekt stekt.

Men er du litt uheldig og oversteker kjøttet, blir det tørt – og middagen er ødelagt.

Her har jeg funnet en sikrere vei til et deilig burgermåltid. Jeg bruker mitt favorittkjøttstykke fra svin, nemlig ribbe, der fettfordelingen er optimal.

Ribba har rundt 30 prosent fett, noe som er ganske mye, men ved steking forsvinner en del av dette. Av kvernet ribbe kan du lage pølser – eller saftige, flotte purkeburgere.

En farse

Du får kjøpt grovkvernet svinefarse i enkelte butikker, men denne kan bli for mager. Går du til en slakter, får du høyst sannsynlig velge både stykke fra dyret, og malingsgrad, selv. Eller du kan fikse farsen hjemme, dersom du har en kjøttkvern.

Bruk i så fall en kvern med grove hull, og hold deigen så kald som mulig under bearbeidingen.

Pragmatisk burger

En fordel med svineburger er at du kan tilsette et hav av spennende smaker, siden svin er tilpasningsdyktig og trives med impulser fra de fleste kulturer.

Burgeren kan få amerikansk røykt barbecue-smak, den kan bli asiatisk og spicy eller fylles med middelhavslandenes friske urter.

Annet enn burgerbrød

En god idé til burgerbrød er enten å bake noen gode rundstykker med litt grovt mel i, eller kjøpe et større brød som har litt mer smak enn vanlig kneip. Her har jeg brukt pidebrød, som fås i en del tyrkiske butikker.

Salaten i oppskriften er sprek og frisk, med agurk og eple. Om du vil, kan du ha på noen striper chilisaus i stedet for den altfor søte ketsjupen.

Oppskrift purkeburger

Ingredienser:

 • 500 g kvernet svinekjøtt med rundt 20–30 % fett
 • 1 egg
 • 1 fedd knust hvitløk
 • 1/2 sjalottløk
 • 1/2 ts malt svart pepper
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts malt koriander

Tilbehør:

 • 1 ss dijonsennep
 • 1 ts grønn tabasko eller jalapenosaus
 • 1 eple
 • 1/2 agurk
 • 2 dl crème fraîche
 • 1 fedd hvitløk tredd på en gaffel
 • brød, karse og chilisaus

Framgangsmåte:

Bland alle ingrediensene til farsen. Rull til passe store boller og trykk ut til burgere. Grilles på høy varme på hver side til de er gylne. Legg dem litt på siden av grillristen og la dem steke ferdig der.

Svinekjøttet bør gjennomstekes, det blir uansett saftig hvis det inneholder nok fett.

Bland sammen sennep, jalapenosaus og crème fraîche. Smak til med salt og nykvernet svart pepper. Vend inn eple og agurk som er skåret i små terninger. Rør sammen med en gaffel med et hvitløksfedd på, slik at røren får en mild hvitløksaroma.

Anrett burgerne ved å legge en god skje eplesalat på hvert brød, topp burgeren med litt karse og eventuelt chilisaus, og legg brød på toppen. Enkelt, fresht og usedvanlig smakfullt!

LURER DU PÅ HVILKEN VIN DU SKAL VELGE? Velg rosé til purkeburger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.