RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

By for eventyr

Ville tigere, prustende damptog og å få være prinsesse for en dag alt er mulig i selveste H.C. Andersens barndomsby Odense.

Vi har trådt rett inn i eventyret: Til høyre ligger slottet til snedronningen, ville svaner flyr under taket og kakkelovnen brenner som da tinnsoldaten ble forent med sin elskede ballettdanserinne i flammene. Inne i isslottet står en trone. Opp på den klatrer en bitteliten prinsesse for en dag. Hun er alvorlig. Helt i sitt eget eventyr. Med krone på hodet og rødmalte kinn og munn.
Det er 200 år siden Hans Christian Andersen ble født i huset ved siden av tronen der den lille prinsessen nå har klatret ned. Den store eventyrdikteren bodde i Odense til han var 14 år, og siden ser det ut til at byen har forpliktet seg til å bære hans eventyrarv og barnlighet videre.

Fyrtøjet

Det lille huset han ble født i er i dag museum og heter H. C. Andersen Huset. Ved siden av ligger Fyrtøjet, et kulturhus for barn oppkalt etter eventyret ved samme navn. Her kan turister og skoleklasser fra hele verden komme og få en bit av eventyret. Enten ved å bli sminket, velge kostyme og leke i kulissene eller å spille teater. De kan liste seg inn og ta plass i eventryrommet, der det leses eventyr for musestille, lyttende barn. På atelieret får de staffeli og maling til disposisjon. Eller de kan se om de kjenner erten under alle madrassene i prinsessesengen.
Ved trappen opp til annen etasje, står et tre med snøkrystaller. Hver snøkrystall bærer et ønske fra et barn som har vært på Fyrtøjet. Det er rørende lesning. Jeg ønsker: Fred på jord, en lillesøster, ny sykkel, at jeg ikke hadde astma og å bli togfører.
Det siste ønsket kan vi gjøre noe med. Hvis vi ikke heller vil løpe litt rundt i Lotzes Have utenfor, se H. C. Andersenparaden eller spise en god frokost på Fyrtøjet café, kan vi dra til Danmarks Jernbanemuseum.

Veterantog

En ilter tøgfløyte varsler at vi nærmer oss museet. I hagen svinger et minitog seg rundt stakittgjerder og kontrollhus. På små vogner sitter barn i alle aldre bak et lokomotiv. Tenk å ha et sånt på lekerommet!
Ikke nok med at barna får kjøre det lille toget, de kan også ta steget opp i førerhuset på et ordentlig lokomotiv og prøve kjøresimulatoren. Da gjelder det å ha tungen rett i munnen. Sammen med digre damptog og prustende lyder kan en liten fører bli rent skremt. Men togene inne i hallen står stille, og passasjerene er bare dukker som viser hvordan de gikk kledt på den tiden toget hadde sin storhetstid.
Drømmen for mange, spesielt gutter, må være å springe mellom alle de imponerende klenodiene. Og få gå inn og titte. Dra i spaker. Leke at de er konger i lokomotivet eller kongevognen. Eller med legotogsettet.

Klædefabrik

En liten spasertur unna ligger en nedlagt klesfabrikk. Der har symaskiner blitt erstattet med kunst og Danmarks Mediemuseum. Brandts Klædefabrik er en imponerende bygning som rommer mange forskjellige utstillinger. Vi kikket med særlig stor interesse på "Dragen man ser den andrig helt", der barna kunne kravle opp i store, knuste drageegg med grønne vinger på.
På den store plassen utenfor er det utescene til teater og musikk. Samt utecafeer der ungene kan springe rundt uten å måtte passe seg for farlig trafikk. Brandts Passage er absolutt stedet for en god lunsj eller middag.
Gjennom byen renner Odense Å, elv på norsk. Fra Munke Mose kan trøtte små føtter hvile seg litt i båt, enten en passasjerbåt eller en hvit svane som svømmer ved hjelp av pedaler.

Inn i Afrika

Båten tar oss rett inn i en annen jubilant, nemlig Odense Zoo. Riktignok bare 75 år gammel, men vel verd et dagsbesøk. Det er bare til å putte nistekurven i trallene til leie, og dra på eventyrferd. Inn i Afrika der løven gløtter dovent fra fjellhulen sin. Videre via våtmarker der strutsen ruger på digre egg og sebraen gallopperer i bakgrunnen. Til dødningehodeaper og lekne sjimpanser.
Over mange kilometer med gansveier lever 2500 dyr. I oceaniumet kan du se en sjøku fra Syd-Amerika i øynene, gjennom glass riktignok. Og det er alltid moro å se sjøløvene få mat og gjøre kunster.
Det gjør inntrykk å se en liten jente på to år springe begeistret bort til gjerdet der sjiraffen står med lang hals. Den lille i rosa jakke bøyer nakken bakover og ser mange meter opp til de vakre sjirafføynene. Som blunker skjelmsk tilbake. Eller var det bare noe vi syntes? Alt kan jo skje i eventyret.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere