RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selve kiosken/paviljongen anses som særlig verdifull ut fra en arkitektonisk og/eller kulturhistorisk vurdering, ifølge Byantikvaren. Alle foto: Aina Moberg
Selve kiosken/paviljongen anses som særlig verdifull ut fra en arkitektonisk og/eller kulturhistorisk vurdering, ifølge Byantikvaren. Alle foto: Aina Moberg

Byantikvaren: "Bevaringsverdig"

Kafé Utsikten ble 1. november oppført på Byantikvarens gule liste i kategorien bevaringsverdig.

EKEBERG: Vedtaket omfatter selve kiosken og utedoen, dessuten tre broer, flaggstangstativ, fuglebad, 16 fastmonterte sittegrupper, tre faste benker, søyle for kikkert med myntinnkast og gjerde (balustre i smijern med tre horisontale spiler).

Det er fastslått at eiendommen, klassifisert som et idretts- og rekreasjonsanlegg, er bygget i 1928/29 etter tegninger av arkitekt Harald Aars. Samme arkitekt ble brukt da tilbygget med koldtkjøkken ble bygget ti år senere. Oslo kommune står oppført som byggherre ved begge anledninger.

Både kiosk og utedo har råteskader, noen av enkeltminnene trenger maling og mindre reparasjoner.

I sin samlede vernevurdering for eiendommen sier Byantikvaren :

- Paviljongen, utedoen og møblene inngår i et helhetlig og godt bevart kulturmiljø med lange tradisjoner som bevertningssted og utsiktspark.

- Kafeen har vært i kontinuerlig drift i sommersesongene siden den ble etablert, kanskje med unntak av krigsårene da okkupasjonsmakten var svært tilstedeværende i området.

- Utsikten har høy lokal identitets- og kontinuitetsskapende verdi, og er fremdeles et meget populært utfartssted.

- Bevarte enkeltelementer bidrar i sum til opplevelsen av et autentisk anlegg, og til en tidsreise for gjestene som har benyttet seg av tilbudet gjennom mange år.

- Kulturmiljøet vurderes som sårbart overfor tiltak som endring/utskifting av enkeltdeler og /eller tilføying av nye arkitektoniske elementer.


Byantikvaren gjør oppmerksom på at oppføring på Gul liste innebærer at Plan- og bygningsetaten oversender saker som berører eiendommen til Byantikvaren.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere