RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byantikvaren i Oslo

Medier har omtalt planer om å rive Ullern videregående skole. Undertegnede vet ikke hvor alvorlig risikoen for dette kan være, men tillater seg for alle eventualiteters skyld å anmode Byantikvaren om i tilfelle å treffe tiltak for å hindre dette. Jeg er ikke kjent med om Byantikvaren selv har tilstrekkelig myndighet til å sørge for at bygningen – og dermed skolen – blir bevart. Dersom dette ikke er tilfelle, håper jeg Byantikvaren vil påvirke de andre instanser som kan påvirke utfallet.

Jeg går ut fra at Byantikvaren selv har tilstrekkelig materiale til å begrunne ovennevnte konklusjon, men vil gjerne få minne om enkelte momenter.

Den første del av den nå eksisterende bygning ble tegnet av den høyt anerkjente og meget betydningsfulle arkitekt Georg Greve, og fullført i 1931, altså for 78 år siden. Jeg kan ikke si sikkert om det også var han som tegnet senere utvidelser, men eftersom Greve virket som kommunearkitekt i Aker og senere byarkitekt i Oslo frem til 1950, virker det sannsynlig. Den stilsans som de senere utbygninger er gjennomført med har i alle fall sikret at det opprinnelige arkitektoniske uttrykk er bevart. Bygningens alder minner for øvrig om en merknad som undertegnede engang hørte i et foredrag av den spesielt interessante kunsthistorikeren Carsten Hopstock: Endog meget vellykkede bygninger kommer ofte i faresonen når de er omtrent 70 år gamle, men hvis det lykkes å berge dem over denne krisen kan de få den status som kulturminner som de fortjener. Ullern skole er tydeligvis akkurat nå i denne 70-årskrisen, og krever innsats for bevaring.

Ullern videregående skole fremstår som et verdig minne om de bevaringsverdige deler av den nye arkitektur som ble utviklet i 1930-årene. Da skolen ble reist, ble det åpenbart lagt stor vekt på harmoni med det da nyåpnede Radiumhospitalet, på nabotomten. Dessverre er sistnevnte arkitektoniske perle i senere år blitt omgitt av stilløse høybygg, men det opprinnelige bygget finnes heldigvis fremdeles, og illustrerer sammen med Ullern skole den vekt som man i de fattigste deler av 1930-årene la på estetikk.

I tillegg til de sterke antikvariske grunner til å bevare Ullern videregående skole kommer sterke momenter av annen art. Man bør legge stor vekt på den stimulerende virkning på immateriell virksomhet som tradisjoner kan gi, når de blir omsorgsfullt utnyttet. Det vil bli meget vanskeligere å vedlikeholde båndene til de vellykkede deler av Ullern videregående skoles fortid, dersom den tradisjonsrike bygningen blir erstattet med et nybygg.

Jeg vil for ordens skyld ikke unnlate å nevne at flere i min familie og jeg selv har gått på Ullern, og har fine minner derfra, uten at jeg kan se at det kan svekke verdien av ovennevnte argumenter.Vennlig hilsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere