Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byantikvaren ønsker redusert skulpturhøyde

Må justere: Planene fra Christian Ringnes har økt i omfang siden forrige gang Byantikvaren uttalte seg. Byantikvaren er negativ til endringene. Arkivfoto
Må justere: Planene fra Christian Ringnes har økt i omfang siden forrige gang Byantikvaren uttalte seg. Byantikvaren er negativ til endringene. Arkivfoto
Byantikvaren mener størrelsen på de planlagte skulpturene på Ekeberg kommer i konflikt med kulturmiljøet.

Ekeberg: Byantikvarnes behandling av planforslaget for Ekeberg - Skulpturpark ble lagt fram fredag. Byantikvarens oppgave er å vurdere konsekvensene for de arkeologiske kulturminnene og nyere tids kulturminner.

FOLKEMØTE OM SKULPTURPARKEN: Parkplanene er elsket og hatet

Både størrelsen på skulpturene og antallet skulpturer må justeres ned, ifølge Byantikvaren. dessuten etterlyser de klarere retningslinjer i forhold til plasseringen av disse.

De påpeker også i sin uttalelse at Ekebergskråningen utgjør et viktig grøntområde i hovedstaden, og at parkområdet kan få negative konsekvenser som følge av en etablering av Skulpturparken.

Nordstrands Blad mener: Park-skepsis

Størrelsen må nedjusteres

Torsdag skrev Nordstrands Blad om Eikabergstingetsom frykter monster-skulpturer. Foreningen ble opprettet nettopp for å sikre vern av sletta, og også de trekker fram størrelsen på skulpturene.

– Det dreier seg ikke lenger om noen små damer innimellom buskene, men noen ruvende skikkelser tilsvarende 5-6 etasjers hus, var kommentaren fra Elen Roaldset, som sitter i Eikabergtinget.

Byantikvarens behandling av planforslaget trekker fram at den generelle skulpturhøyden er økt siden forrige gang de kommenterte planene for Skulpturparken.

«Skulpturmengde og skulpturhøyder må nedjusteres.» skriver konstituert byantikvar Per Gregersen i sin konklusjon.

Viktige steinalderfunn

I forbindelse med de aktuelle planene for den spesielle parken, er det blitt foretatt arkeologiske registreringer i det berørte området i år og i fjor.

Disse registreringene har avdekket funn fra både steinalderen og jernalderen, og omfanget er langt større enn det Byantikvaren hadde forventet. «Før registreringen var det ingen kjente steinalderlokaliteter innenfor planområdet. (...)det er totalt funnet 21 lokaliteter i Ekebergskråningen. Disse er datert til perioden 8400 til 5200 f. Kr, og er den største samlingen av eldre steinalderlokaliteter som er kjent i Oslo.»

Også i europeisk sammenheng er disse funnene av betydning, og Byantikvaren påpeker at dette har styrket Ekebergs status som det viktigste området i Oslo med intakte automatisk fredete kulturminner. Dermed blir det ekstra viktig «å vise større varsomhet i forhold til kulturminner og kulturmiljøet enn hva planen hjemler», påpeker Byantikvaren.

DEBATT: Sviket mot Oslo


Tiltakene som er hjemlet i Skulpturparkens planer berører ifølge Byantikvaren «20 lokaliteter og får store konsekvenser for kulturminner som er av viktighet både i nasjonal og europeisk sammenheng.»

Dermed bør planene justeres slik at de ikke kommer i konflikt med disse kulturminnene. Samtidig berømmer Byantikvaren intensjonen om å formidle de automatisk fredete kulturminnene, men påpeker at det må gjøres enkelte endringer i planene for å få til dette på en bedre måte.

I forbindelse med den planlagte Skulpturparken, planlegges det også en gondolbane som skal ha endestasjon like ved Ekebergrestauranten.

Reidar Rasch i Eikabergstinget uttrykte i Nordstrands Blad stor skepsis til plasseringen av endestasjonen for en slik gondolbane.

– Den vil medføre et stort sår i Ekebergåsen, lød kommentaren fra Rasch.

Ifølge planforslaget skal det bygges landingsstasjon for gondolbanen på linje med Ekebergrestauranten, i tillegg til et teknisk hus, samt servicebygg med toaletter, kafé og suvenirbutikk.

Byantikvaren motsetter seg ikke forslaget, men sier at de dårlige illustrasjonene i planforslaget gjør det vanskelig å bedømme hvordan resultatet blir.

«Fjernvirkning av gondolbanens landingsstasjon og dennes innvirkning p opplevelsen av den fredete Ekebergrestauranten bør utredes nærmere.» skriver de i sin konklusjon.

De presiserer også at Ekebergrestauranten må bestå som friluftsrestaurant.

Byantikvaren kommer også med anbefalinger som gjelder de andre nyere kulturminnene, og avslutter uttalelsen med å understreke at «Planforslaget må justeres for å sikre kulturminnene et godt vern.»

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!