Bydel Nordstrand har størst vekst igjen

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

I januar vokste antallet ledige i Bydel Nordstrand med 55 prosent. Det er verst i byen for andre måned på rad.

NORDSTRAND: Antallet helt arbeidsledige i Bydel Nordstrand økte med 55 prosent sammenlignet med januar i fjor. Dermed fortsetter den negative trenden fra desember.

I forhold til desember i fjor har arbeidsledigheten økt med 78 prosent. Bydel Nordstrand har likevel fortsatt en lavere arbeidsledighet enn gjennomsnittet med 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

LES SAKEN FRA DESEMBER: Ledigheten opp med 78 prosent i Bydel Nordstrand

Verste på fem år

– Vi må tilbake til juli 2005 for å finne en måned med flere helt ledige i Oslo enn nå. I løpet av januar registrerte 3813 personer seg som helt arbeidsledige hos NAV. Tilgangen på helt ledige i en måned har ikke vært så høy siden januar 2004, forteller fylkesdirektør i NAV Oslo, Tom Daniel Ø. Sunde.

13.634 personer er nå registrert som helt ledige hos NAV i Oslo. Dette er 3930 flere personer enn i januar 2009 eller en økning på 40 prosent.

Forventet økning

– Normalt går arbeidsledigheten målt i faktiske tall opp i januar fordi mange avslutter arbeidsforhold og studier i desember, og melder seg ledige hos NAV. I tillegg ser vi at dette forsterkes ved at arbeidsledigheten i Oslo fortsatt øker noe, sier Tom Daniel Ø. Sunde videre.

Flere langtidsledige

Som en konsekvens av et dårligere arbeidsmarked bruker arbeidsledige lenger tid på å komme tilbake i arbeid. Derfor har antallet helt arbeidsledige som har vært ledige i mer enn 26 uker økt med 120 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Langtidsledigheten har økt mest blant menn (140 prosent) fordi ledighetsveksten denne gang kom først i mannsdominerte yrker.

Størst økning for ledere

Personer med en yrkesbakgrunn som ledere har ved utgangen av januar den sterkeste veksten i arbeidsledighet. Sammenlignet med samme måned i fjor har helt ledige innenfor denne yrkesgruppen økt med 61 prosent.

Det er blant kvinner med yrkesbakgrunn innen bygg og anlegg hvor ledigheten økt mest, med 150 prosent sammenlignet med januar i fjor. For menn er økningen størst for ledere med 78 prosent.

Flere på tiltak i Oslo

3507 personer i Oslo var tiltaksdeltakere i januar. Mer enn tre fjerdedeler av disse deltar på opplæring eller er i arbeidspraksis.

– Vi har økt nivået på arbeidsmarkedstiltak det siste året med 71 prosent. Hensikten er å styrke de arbeidslediges muligheter i arbeidsmarkedet, forteller fylkesdirektør Tom Daniel Ø. Sunde.

Høyest arbeidsledighet finner vi i Bydel Grünerløkka og Bydel Gamle Oslo, henholdsvis hvor 6,7 og 6 prosent av arbeidsstyrken er helt arbeidsledige ved utgangen av januar. Lavest ledighet er det i Bydel Vestre Aker med 2,7 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.