*Nettavisen* Nyheter.

Bydel Stovner er verst i Oslo

JobbX, i regi av Antirasistisk senter, arrangerte i romjula gratis jobbsøkerkurs for ungdom mellom 16-26 år. For de uten særlige kvalifikasjoner, utdanning eller nettverk er veien til en jobb lang og tung å gå. Et jobbsøkerkurs kan lette byrden for noen. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

På tross av at man i 2011 har opplevd nedgang har fortsatt Bydel Stovner mest arbeidsledighet i Oslo. Er det lys i enden av tunnelen i det som etter alt å dømme er Oslos mest belastede bydel?

Klikk på bildet for å forstørre.

Kursholdere Somya Fredriksen elFarri og Felipe Orellana forbereder ungdommene på reelle intervjusituasjoner. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Klikk på bildet for å forstørre.

Javeria Majid og Veronika Kvaale håper jobbsøkerkurset ender i en jobb, men mener det er vanskelig å få napp. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

HAUGENSTUA: På Haugenstua Nærmiljøsenter er 15 ungdommer mellom 16 og 26 år på kurs for å lære teknikker som kan hjelpe de å lettere kommer i jobb.

Gratistiltaket JobbX, i regi av Antirasistisk Senter, viser til at 4 av 5 personer får jobb etter endt kurs. Men utgangspunktet er vanskelig. Bydel Stovner troner fortsatt alene på toppen av arbeidsledighets- og sykefraværsstatistikker i Oslo, og til Lokalavisen Groruddalen forteller unge at de sliter med å få seg jobb.

Flest arbeidsledige

Ifølge tall fra NAV har alle Groruddalens fire bydeler en nedgang i arbeidsledigheten. Av disse ligger Bydel Alna lavest, med 3,9 prosent av befolkningen arbeidsledig, mens Bydel Stovner er på topp i Oslo med 4,4 prosent, på tross av hele 15 prosent nedgang i desember 2011, sammenlignet med desember 2010.

Totalt 2780 personer i Groruddalen stod helt uten arbeid i desember måned. Ifølge NAVs pressevakt kan også et uvisst antall arbeidsledige personer, spesielt ungdom, ikke være registrert i deres systemer.

Kresne ungdommer

På Haugenstua, som ligger i Bydel Stovner, får de unge en god start på jobbsøkingen. Styrer ved Haugenstua Scene, Bente Fedreheim, har ofte opplevd å bli kontaktet av ungdom som trenger hjelp og råd til å komme i jobb.

– Det er viktig å ha en liten deltidsjobb, og vi har blitt kontaktet av mange som lurer på hvor de kan få det, sier Fedreheim.

Derfor kontaktet hun JobbX, som sendte tre av sine kursholdere for å holde kurs i tre dager.

– Det er viktig å lære ungdom å se sine kvalifikasjoner. Mange er kresne, men når man ikke har særlig arbeidserfaring er all erfaring viktig, sier hun.

LES OGSÅ: Dette burde du IKKE gjøre på jobbintervju

– Vanskelig å få jobb

På kurset får man innføring i CV- og søknadsskriving og intervjuteknikk. I tillegg jobbes det med å fremme individets positive egenskaper og bevisstgjøre den individuelle kompetansen, som det så fint heter.

Skoleelev Javeria Majid (17), som bor på Haugenstua, deltar på kurset fordi hun ønsker seg sommerjobb.

– Det er vanskelig å få seg jobb. Jeg har søkt og søkt, men ingen har giddet å svare engang, sier hun.

Majid mener at det er et problem at så få jobber er tilgjengelige for de under 18 år. I tillegg sliter hun, som mange andre unge, med lite nettverk.

– Jeg vil jobbe et sted hvor man får ganske godt betalt, gjerne i en butikk. Men jeg tror ikke det er så mange jobber å få i Groruddalen, sier hun.

Bekymret over statistikken

Kjersti Kleiven i NAV Stovner har siden 2007 vært prosjektleder for «Prosjekt kompetanse 16-24», et nylig avsluttet samarbeidsprosjekt som skal fange opp ungdom som har falt ut av videregående skole.

Kleiven går nå inn i en nyopprettet stilling i NAV, som skal sørge for å videreføre satsingen mot ungdom. Hun mener det viktigste for å forebygge arbeidsledighet er å hindre at ungdom faller vekk fra utdanning.

– Man stiller veldig svakt på arbeidsmarkedet om man ikke har særlig kompetanse eller utdanning, og vi er bekymret over at det på Stovner er såpass høy arbeidsledighet og dårlig statistikk på utdanning, sier hun.

LES OGSÅ: Vgs. frafall koster samfunnet millioner

Ønsker jobberfaring

Veronika Skaane (25) fra Vestli er arbeidsledig og har stått på venteliste til jobb gjennom NAV i lang tid.

Drømmejobben er å bli blomsterdekoratør, men så langt har hun hatt vansker med å få både lærlingeplass og jobb.

– Jeg sleit på med lærevansker på videregående og ble hengende etter. Etter hvert fikk jeg stempel på meg som en som ikke gidder, og det er nok noe som har hengt med siden, sier hun ettertenksomt.

Skaane ønsker jobberfaring for å få bevist hva hun kan, men hennes bakgrunn gjør at få arbeidsgivere hittil har vist interesse.

– Jeg har slitt mye, men holder motet oppe og tror at jeg klarer meg, sier hun smilende.

Har ikke jobber til unge

Ifølge Kjersti Kleiven er det en kompleks problemstilling som gjør at ungdom faller ut av videregående skole og stiller bakerst i køen av arbeidssøkere.

– Kunnskapshull fra grunnskolen og mye fravær gir dårlige forutsetninger for å følge undervisningen på videregående nivå. En del ungdommer sliter med psykisk helse og følelsen av ikke å strekke til. I bydelen vår er det også familier som ønsker og trenger at barna jobber og bidrar til økonomien hjemme framfor å gå på skole, sier hun.

Ifølge Kleiven kan NAV tilby veiledning til de som trenger det, men har ikke jobber stående klare til ungdommene som faller ut.

– Det krever stor egeninnsats både å skaffe seg jobb og klare å holde på den. Som ung er det en fordel med kjente som kan hjelpe til å skaffe jobb, men i en bydel med høy arbeidsledighet er det mulig ungdommene her ikke har så stort nettverk å spille på, sier hun.

Lite ledig jobb i bydelen

På jobbsøkerkurset har Skaane og Majid sine tanker om Bydel Stovners lite flatterende statistikker.

– Det er mange innvandrergrupper bosatt her i området, og mange har nok problemer med norsk språk og tilpasning til norsk kultur, sier Majid.

Ifølge tall fra NAV kommer bydelen også klart dårligst ut når det gjelder tilgangen på ledige stillinger blant Oslos bydeler. Det bekrefter mistanken Majid og Skaane har. Begge sier de tror mange flytter til andre bydeler fordi de ikke får seg jobb i Bydel Stovner.

– Det virker som det er et misforhold mellom hvor mange folk det bor i bydelen, og hvor stor tilgang det er på stillinger, sier Majid

– Ja, det er synd at folk ikke kan få jobb i sin egen bydel, sier Skaane. Hun mener imidlertid teknikkene hun har lært på JobbX-kurset gjør det lettere å begynne jobbsøkingen.

– Mange vet ikke hvordan de kommer i gang engang, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.