*Nettavisen* Nyheter.

Bydelen brøt loven da tiåring døde av sult

Den ti år gamle gutten veide bare 14,8 kilo da han døde. Bydelen ble varslet, men saken ble henlagt.

30.01.15 13:30

SØNDRE NORDSTRAND: Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som konklurderer med at bydelen har brutt barnevernloven, etter at en ti år gammel gutt døde av sult i Oslo.

Det er klart etter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak mot bydelsbarnevernet i Bydel Søndre Nordstrand i november, skriver VG.

Skulle undersøkt omsorgssituasjonen
Fredag ble rapporten fra Fylkesmannen lagt fram. Der går det fram at det var brudd på loven at bydelen henla saken få dager etter at de fikk en bekymringsmelding i april i fjor.

I august i fjor døde den 10 år gamle gutten av det som karakteriseres som ekstrem underernæring. I følge obduksjonsrapporten, som ble klar i desember var den sannsynlige dødsårsaken uttørring og avmagring. Gutten veide bare 14,8 kilo og var 131,5 centimenter land, da han døde. Dette er omtrent halvparten av normal kroppsvekt.

I følge NTB var det en lege ved Oslo skadelegevakt som meldte ifra om at noe var galt i familien. Tidligere har det vært kjent at barnevernet i Bydel Søndre Nordstrand hadde mottatt minst én bekymringsmelding om familien, men ikke hvor denne kom fra.

Mor siktet
Guttens mor ble i fjor høst siktet for grov omsorgssvikt. Hun ble satt i varetekt, da det var fare for at hun skulle forlate landet, men ble etterhvert flyttet til psykiatrisk avdeling ved Dikemark, hvor hun får behandling.

Bente Rygg, avdelingsdirektør i sosial- og familieavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus forteller til VG at barnevernet oppsøkte moren med et tilbud om råd og veiledning, en såkalt informasjonsavtale.

Dette skal hun ha takket ja til. Likevel valgte altså bydelen å ikke gå videre med saken.

«Når det gjelder barneverntjenesten i bydelen vurderer Fylkesmannen på bakgrunn av de mottatte opplysningene at den skulle ha iverksatt en undersøkelse av guttens omsorgssituasjon etter å ha mottatt en melding fra skadelegevakten», skriver Fylkesmannen i sin rapport.

- Vi er overrasket over at barneverntjenesten ikke åpnet en undersøkelsessak med bakgrunn i informasjonen de fikk fra legevakten. Ifølge barnevernloven er det en viss prosedyre man skal følge, men her har bare barnevernet bestemt at de skulle henlegge saken – uten å undersøke den. De burde ha åpnet sak, sier Rygg til VG.

Les også: Mann med øks pågrepet i Oslo sentrum

Frikjenner skolen og helsetjenesten
En rekke andre instanser i bydelen blir imidlertid frikjent i rapporten. Verken skolen der gutten gikk eller helsetjenesten i bydelen skal ha opptrådt uforsvarlig, mener Fylkesmannen.

På tross av at gutten var svært underernært mener Fylkesmannen at verken skolen eller helsetjenesten i bydelen kan lastes for å ikke ha oppdaget grov omsorgssvikt.

- Fylkesmannen peker på at 10-åringens helsetilstand i seg selv ikke ga mistanke om at han var utsatt for alvorlig omsorgssvikt, noe som igjen kunne ha vært grunnlag for å sende en bekymringsmelding til barneverntjenesten, heter det i pressemeldingen fra fylkesmannens kontor.

Fylkesmannen åpner nå også en ny tilsynssak mot hele barnevernet i bydelen, for å undersøke om dette er en enkeltstående hendelse, eller om det er en del av rutinenen i bydelen.

Les også: Onsdag streiket de mot midlertidighet - nå ansetter de i midlertidig stilling

Bydelen: - Tragisk
Bydelsdirektør i Bydel Søndre Nordstrand, Hans Reidar Ness, sier i en pressemelding at bydelen er sterkt preget av dødsfallet.

- Dette er en tragisk hendelse – spesielt for familie og pårørende til gutten. Ingen i Bydel Søndre Nordstrand er upåvirket av det som har skjedd med gutten. Folkeaksjonen Mortensrud Manifest er et godt eksempel på det. Vi som jobber i bydelsadministrasjonen og barnevernet er selvfølgelig også påvirket av sakens alvor, sier han.

Han forklarer at det var en dialog mellom barnevernet i bydelen og legevakten, og at det i dialogen kom fram at man ikke skulle åpne sak.

- Ved alvorlige saker vil barnevernet normalt motta flere bekymringsmeldinger – fra flere hold. I denne saken har barnevernet kun mottatt meldingen fra Legevakten. Henvendelser som er beskrevet i media, kjenner vi kun gjennom media, sier Ness.

Les også: Jo, det er lov å gå i skiløypene

Har full tillit til barnevernet
Han understreker at barnevernet i bydelen mottar svært mange bekymringsmeldinger i løpet av et år, og at samtlige blir gått gjennom og håndtert på en forsvarlig måte, men at det bare blir åpnet sak i rundt 20 prosent.

Han understreker at bydelen har et meget faglig sterkt og dyktig barnevern, som har hans fulle tillit. Sammen med barnevernet skal bydelsdirektøren nå gå gjennom konsekvensene av Fylkesmannens vedtak.

- Jeg vil nå sammen med barnevernet umiddelbart vurdere konsekvensen av Fylkesmannens vedtak med hensyn til hvordan enhver bekymringsmelding skal behandles av barnevernet fremover. Vi vil fortsette å jobbe for at slike hendelser ikke skal skje igjen, sier Ness.

Les også: Kjører du dieselbil her? Da er du i trøbbel ...

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.