*Nettavisen* Nyheter.

Bydelene bestemmer over graffitivegger

Oslo bystyre har vedtatt av bydelene selv kan bestemme om de vil tillate graffitivegger i sitt område eller ikke. Fremskrittspartiet i Gamle Oslo bydelsutvalg er ikke positive til valgmuligheten.

Gamle Oslo: Vi synes ikke det er en god idé å oppfordre ungdommen til en slik ytringsform, sier Øyvind Michalsen (Frp), medlem i Gamle Oslo bydelsutvalg og byutviklingskomiteen.
Dette er et kulturuttrykk som stort sett gutter under tjue driver med. De tiltrekkes av det ulovlige, og spenningen ved dette. En lovliggjøring av graffiti vil skape en øvingsarena for guttene, og vil øke bruken av graffiti blant unge, mener Michalsen.
De vil da trekke videre til andre ulovlige steder. Dette er en barnslig tankegang som jeg mener bydelen ikke skal betale for, sier Michalsen.

Et skritt i riktig retning

Kulturhuset Hausmania har lenge møtt motstand for sin graffitivegg, og sier det er positivt at bydelene vurderer å åpne for lovlige graffitivegger.
Jeg synes det er positivt at det nå er åpenhet om dette, og at det blir et tillitsforhold mellom kommunen og graffitimalerne. Det gir det hele et større perspektiv, og vil gi åpenhet om en hel kulturell forståelse, sier Knut Lowzow, styreleder ved Kulturhuset Hausmania.
Man har over lang tid sett at det har vært begrenset vilje og forståelse blant politikerne. Dette er et skritt i riktig retning, og vil gi en kollektiv bevissthet blant borgerne, sier Lowzow.
Erfaringen fra andre byer sier at lovlige graffitivegger fungerer, og skaper en ansvarsfølelse blant de i miljøet. Nulltoleranse mot en helhetlig kunstart som graffiti provoserer, og da dette ble innført fulgte vi opp med noe vi kaller fulltoleranse. Vi er opptatt av å utforme det offentlige rommet som en helhet, sier Lowzow.

Organisert graffitiaktivitet

Hvorvidt det blir åpnet for lovlige graffitivegger, er opp til hver enkelt bydel å bestemme. I bydel Gamle Oslo er det borgerlig flertall, og Frp sitter med to av representantene.
Til sammen er vi åtte representanter på den borgerlige siden, inkludert Høyre og Venstre. Jeg håper for min del av hele opplegget med graffitivegg blir glemt, sier Michalsen.
I bydel Grünerløkka er det flertall på den sosialistiske siden, og Arbeiderpartiet har lagt fram et forslag til hvordan graffitiveggene kan gjennomføres i praksis.
Politiet er mot at det opprettes graffitivegger fordi det "legitimerer" at ungdom går rundt med spraybokser. Man kan organisere graffitiaktiviteten slik at det er særlige miljøer som for eksempel Hausmania eller ungdomsklubber som er ansvarlige. Det innebærer at de deler ut boksene, underviser i teknikker og samler inn boksene etter bruk. Det vil da ikke være "legitimt" at ungdommen går rundt med spraybokser på kveldstid, sier Paal Haavorsen, nestleder i bydelsutvalget på Grünerløkka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag