RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydelene sier stopp

Forholdet mellom bydelene og Oslo rådhus har aldri vært mer tynnslitt enn nå.

Torsdag skrev vi blant annet om forholdene i Bydel Østensjø. BU-veteran Arnfinn Aabø sa det slik: Jeg har vært med i politikken i 14 år, men har aldri vært med på vanskeligere rammebetingelser enn det vi har i dag. Vi har ansvar uten myndighet, det blir som å kjøre bil uten ratt, sa Aabø til Nordstrands Blad.

Han fryktet for bydelenes fremtid, og etterlyste en prinsipiell debatt om bydelenes økonomiske og politiske handlingsrom. Allerede fredag fikk han svar på tiltale. Da gikk bydelspolitikerne i Oslo ut med en felles front på noblad.no og de andre nettutgavene til Lokalavisene Oslo.

For første gang i historien går bydelene sammen i et felles opprør mot rådhuset. Etter måneder med forberedende møter var beskjeden til byråd og bystyre krystallklar: Bydelene må ha mer penger.

BU-ledere fra Arbeiderpartiet, Høyre og SV har i lengre tid sittet i møter og vurdert bydelenes fortvilte økonomiske situasjon.

Nordstrands Blad har på lederplass tidligere, ikke minst i forhold til økonomien i Bydel Nordstrand, påpekt det paradoksale i at Oslo kommune går med dundrende overskudd i 500 millioner kronersklassen, mens bydelene må avvikle dagsenterplasser og stenge barnehager grunnet manglende penger til vikarer. Nå sier bydelene at nok er nok.

Nylig avgåtte BU-leder Jens Christopher Myhre (A) i Bydel Ullern og BU-leder i Vestre Aker, Elin Horn Galtung, står bak prosessen som ledet frem til en historisk felles uttalelse fra bydelene.

"Bystyret utfordres herved av en samlet og tverrpolitisk allianse fra alle bydelene i Oslo til å styrke bydelenes ramme og tjenestetilbud i 2008 med et beløp på minst 300 millioner. Denne uttalelsen er et kraftig varsko fra bydelene foran bystyrets budsjettbehandling".

Det pekes på hvor uheldig krieteriesystemet slår ut for enkelte bydeler. Nå må det friske midler og en opprydding til for å få orden i sakene. Det handler om å gi bydelene mulighet til å følge opp det høye ambisjonsnivået som bystyret legger for tjenestetilbudet i Oslo. La oss håpe at Rådhuset lytter denne gangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere