RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydelsoverlegen slår alarm


Stadig flere og sykere eldre legges inn på Ullevål og de andre sykehusene i Oslo. Det øker i sin tur på presset på sykehjemsplasser i bydelen. Illustrasjonsfoto
Stadig flere og sykere eldre legges inn på Ullevål og de andre sykehusene i Oslo. Det øker i sin tur på presset på sykehjemsplasser i bydelen. Illustrasjonsfoto
Det har aldri tidligere vært større press på sykehusinnleggelser enn i starten på 2009, ifølge bydelsoverlegen. Mange innlagte eldre er svært syke, sier han.

NYDALENn: I bydelsutvalgsmøtet (BU) 5. februar fortalte bydelsoverlege for Nordre Aker, Georg Semcesen, om et meget stort innleggelsespress på sykehusene også fra Nordre Aker.

Enda verre!

Mange av disse er mennesker med veldig høy alder. Vi snakker ikke bare om influensa og benbrudd, men om indremedisinske alvorlige lidelser. Jeg har i mine 30 år som lege aldri opplevd et så stort sykehusinnleggelses-press som det er nå, sa Semcesen til lokalpolitikerne.

Men du fortalte jo noe liknende på denne tiden i fjor også? spurte Aps Ivar Christiansen.

Ja men nå er situasjonen enda verre, og vi vet ikke hva det kommer av, svarte bydelsoverlegen.

Fortsatt høyt

Fra Ullevål universitetssykehus bekreftes Semcesens uttalelser.

Januar var ekstremt alle sykehusene var fulle. Situasjonen har nå roet seg noe ned, men fortsatt opplever vi et høyt press på innleggelser, sier leder for seksjon helsefag ved Ullevål, Vibeke Schou Jensen.

Overforbruket fortsetter

Sykehusinnleggelser betyr som regel også utskrivninger, som igjen kan bli til sykehjemsplasser. Og allerede for januar har bydelen overskredet budsjetterte sykehjemsplasser med 27. I kroner og øre betyr det et overforbruk for første måneden i 2009 på flere millioner, hvis situasjonen skulle vedvare året ut. Ifølge bydelsdirektør Mona Taasen varierer sykehjemsprisene etter pleiefaktor.

Men vi regner et snitt på 675.000,- per "vanlig" sykehjemsplass. Egenandelen er i snitt på cirka 140.000, slik at nettoutgiften blir rundt 530.000 i snitt per plass, sier bydelsdirektør Mona Taasen.

Situasjonen medio februar ser ikke veldig mye lysere ut i forhold til overforbruk av sykehjemsplasser.

Nå er vi 22 plasser over budsjettert forbruk, sier Taasen.

Ansvar rus/psykiatri

I tillegg forteller bydelens søknadskontor om økt press i forhold til kombinasjonen rus/psykiatri/somatikk, i en alderskombinasjon 30-50 år, som ifølge søknadskontoret forbruker korttids- og langtidsplasser for eldre.

Når det gjelder ansvarsområdet rus/psykiatri, er grensene mellom andrelinjetjenesten og førstelinjetjenesten ikke klare, og bør mer tydelig trekkes opp, sa bydelsdirektøren i nevnte BU-møte.

Forholdet førstelinjetjenesten (helsetjenesten i kommunen/bydelen, journ.anm.) til andrelinjetjenesten (staten/de store sykehusene, journ.anm.), er et stort tema. Vi arbeider med det i alle bydeler. Det er selvsagt svært aktuelt rundt kompliserte og dyre brukere spesielt i forhold til rus og psykiatri. Dette har sammenheng med kompetanse og tilbud, sier Taasen til Nordre Aker Budstikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere