RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydelsutvalgets vedtak om nye Bjørnholt skole

Byrådsavdelingen levnet ikke Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand mye tid til en høringsuttalelse om navnet på nye videregående skolen og ungdomsskolen. Navnsettings-saken om ny 8-13 skole på Bjørnholt med Utdanningsetatens forslag om "Peer Gynt-skolen" ble presentert i møte med 1 dags svarfrist.

Bydelsutvalget ønsket en bedre saksbehandlingstid, slik at der andre råd og utvalg kunne få uttale seg. Dersom fristen ikke ble forlenget, ville kultur- og oppvekstkomiteen ha delegert fullmakt med føringer om å innhente synspunkter fra alle partiene. Høringsfristen ble forlenget.

Navnesaken ble først behandlet i navnerådet som forslo å følge gjeldende instruks om geografisk navn. Navnerådet ønsket ikke navnet Peer Gynt og ser ikke at han er bare et ideal for norsk ungdom. Derfor anbefalte navnerådet at navnet Bjørnholt skole som er godt innarbeidet navn, videreføres. Navnerådet tar ikke stilling til om begrepet "8-13" i skolenavnet.

Eldrerådet støtter navnerådet.

Ungdomsrådet er sterkt i mot Peer Gynt som navn på skolen og viser til at elevene ved skolen heller ikke ønsker dette navnet. Ungdomsrådet ser ikke at navnet har noe med Bjørndal å gjøre og at det blir feil å la navnevalget bli preget av Ibsenåret. Ungdomsrådet går for at skolen skal ha et geografisk navn etter tilhørighet og forslår fire alternative geografiske navn, hvorav det ene er Bjørnholt.

På bakgrunn av rådenes uttalelser og drøftinger med de ulike politiske partiene, var Bjørnholt navnet som pekte seg ut som det skolenavnet bydelen ønsket. Siden Byrådsavdelingen i sitt notat til bydelen vektla at den nye skolen er den første offentlige nybygde 8-13 skolen i Oslo, (jf også navnerådets uttalelse), forslo kultur- og oppvekstkomiteen "Bjørnholt 8-13 skole" som navn på den nye skolen. I vedtaket ligger også begrunnelsene fra politikerne og fra rådene om hvorfor Peer Gynt navnet ikke er ønsket av bydelen. Det var ingen frykt for begrepet 8-13 i komiteen, slik Nordstrands Blad feilaktig hevder i sitt oppslag i avisen 30.11.06.

Etter komiteens vedtak, kom det innspill om at ikke alle var familiære med begrepet 8-13 som er betegnelsen på en ny skolestruktur i Oslo. Noen antydet det kunne misforstås som åpningstider. Etter drøftinger i arbeidsutvalget, ble begrepet 8-13 tatt ut. Bjørnholt skole som først anbefalt av navnerådet, ble vurdert som det beste og vedtatt. Dette ble også vedtaket i bydelsutvalgsmøtet 26.11. 06.

Prosessen ble redegjort for i BU-møtet i november. Det synes underlig at Nordstrands Blad ikke var mer interessert i begrunnelsen for hvorfor bydelen ikke ønsker Peer Gynt navnet sett i relasjon til oppslaget i avisen 30.11.06 der Bjørnholt skoles driftstyreleder i et intervju ikke er fremmed for navnet Peer Gynt. I stedet valgte avisen å avslutte intervjuet med å refere en sidebemerkning om åpningstider feilsitert og tatt ut av sin sammenheng fra redegjørelsen i BU og setter den som sluttbemerkning i et intervju.

Bydelen er stolt over å ha fått en nye flott skole og ønsker at skolen skal ha et navn som knyttet den til bydelen. Det gjenstår å se hva byrådet som besluttende myndighet, vedtar.Liv Jorunn Eriksen

Leder av oppvekst- og kulturkomiteen

på Søndre Nordstrand

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere