Byen som har plass til alle religioner, hudfarger og legninger

Tigerstaden er Oslos egne kallenavn, og selvsagt må vi sørge for å ha vår egen tiger. Når de tross alt ikke lever naturlig her, mener vi.

Tigerstaden er Oslos egne kallenavn, og selvsagt må vi sørge for å ha vår egen tiger. Når de tross alt ikke lever naturlig her, mener vi. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

I Oslo kan en kopp kaffe bety kjærlighet til fremmede.

01.12.14 12:59

OSLO: - Her er det rom for folk med alle mulige hudfarger, religioner, seksuelle legninger eller hva det skulle være. Her ser vi på hverandre som enkeltindivider, sier ordfører Fabian Stang i forbindelse med dagens liste over «100 grunner til å elske Oslo».

Han forteller også om Oslo-barn, som har sluttet å legge merke til hudfarge. Mer inkluderende blir det liksom ikke.

På dagens liste over «100 grunner til å elske Oslo» er en av de små, men akk så betydningsfulle tingene som gjør at vi anser Oslo som landets mest inkluderende; Kaffe på vent.

For noen få kroner kan Oslo-folk på noen av byens kafeer legge kjøpe en ekstra kaffe, som en av byens mindre bemidla senere kan hente ut. Sånt gjør oss glad, og viser at denne byen virkelig har rom for alle.

Her finner du første del av «100 grunner til å elske Oslo»: - Selvsagt skal Norge styres fra Oslo

ER DU ENIG? Si din mening i kommentarfeltet under!

BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»

90. Bankplassen:

Ingen by har en så flott plass som denne. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Bankplassen er kanskje byens flotteste plass, og trolig den med aller mest historie. Snur du deg rundt her ser du blant annet Samtidsmuseet, Arkitekturmuseet og Oslo eldste restaurant, Engebret café. Bankplassen ligger litt skjult inne i Kvadraturen, men har du først oppdaget den, kommer du tilbake igjen og igjen og igjen ...

89. Restaurant Schröder:

Her hang Harry Hole. Jo Nesbø valgte å legge handlingen til Oslo og Schröder. Trenger vi å si mer? Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


En vaskeekte brun kafè på St.Hanshaugen, og Harry Holes stamsted. Restauranten har holdt til i Waldemar Thranes gate siden 1956, og dette er et av få steder du får flesk og duppe, biff med løk, kjøttkaker og stekt makre. Upretensiøs husmannskost på rutete duk, og ja, du kan få et glass melk til, selv om de fleste stamkundene nok foretrekker et snitt eller to. En deilig, nostalgisk perle vi håper aldri forandrer seg.

88. Rommensletta skulpturpark:

De satser på områder i Oslo, og steder utenfor sentrum får sine særtrekk. Skulpturparken er ett av særtrekkene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Groruddalens egen skulpturpark ligger på Rommensletta, ved Kristoffer Robins vei. Området var en gang Oslos søppelfylling, men takket være Groruddalssatsingen fikk alle bydelene i området sin egen park. Skulpturparken ligger like ved blokkbebyggelsen, og er en kjærkommen oase for piknik, kulturelt påfyll og ikke minst lek for de minste.

87. Torshovdalen:

Det er flere grønne lunger i Oslo, og Torshovdalen er gigantisk. Alle i Oslo har egentlig en hage i parkene. Foto: Wikipedia


Det gigantiske parkområdet mellom Torshov, Sinsen, Rodeløkka og Rosenhoff, er kanskje den parken med best utsikt over byen. Og visste du at om du kryper lengst opp i nordøstre hjørne, så har du sola lenger enn de fleste andre parker? På vinterstid er parken med den naturlige hellingen perfekt som akebakke. Skulle du være i det spreke hjørnet, anbefaler vi å jogge rundt og på tvers, dalen har nemlig en rekke små gangveier. Ja, og kunst! Dalen har selvsagt også kunst, sist ut var det gigantiske dukkehode til Marianne Heske, som er plassert på platået midt i parken. Og ikke bare det, parken er også brukt til sykkelritt!

86. Kaffe på vent:

I Oslo bryr vi oss. Kaffe på vent er et av bevisene. Foto: Anne Marie Huck Quaye


Oslo er byen der en kaffekopp betyr kjærlighet for fremmede. Vi elsker at Oslo er en by som har kafeer som tilbyr "kaffe på vent", altså der du kan betale for en ekstra kaffe, som cafeene senere deler ut til noen som ikke har mulighet til å betale selv. Så vidt vi vet er et Søstrene Conradi på Bislett og Carinas smak til behag på Tøyen som har omfavent konseptet så langt. Det burde flere gjøre, synes vi!

85. Stovner Rockefabrikk:

Slik gjør man det i Oslo. Gir ungdommen et musikkverksted. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


I det vesle, røde trehuset på Stovner kan ungdom fra hele byen komme for å lage musikk, og stedet er beskrevet som en musikalsk heksegryte. Her kan ungdom både øve og kurses. Ryktene skal ha det til at man også kan se kjente musikere i gangene i ny og ne, da stedet har et godt pre-produksjonslokale. Rockefabrikken er rett og slett kul! Og den gir ungdommen fri muskalsk utfoldelse.

84. Spikersuppa:

Fontene om sommeren. Skøytebane om vinteren. Det er kult. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Midt i sentrum ligger Spikersuppa, som er en delvis kommunalt og delvis statlig eiet park, som aldri noen sinne skal bygges ut (helt sant!). Til grunnlovsjubileet i år ble parken utvidet ytterligere, med toaletter laget av kunstnere! Vinterstid er skøytebanen kanskje byens vakreste eventyr, mens fontenen på sommerstid er et yndet sted å dyppe føttene når byen blir litt for varm.

83. Cricketbanene:

Cricketpitchen på Bjørndal ble åpnet i 2013. Foto: Henrik B.Meidell


Vi elsker at Oslo omfavner idrett som ikke har lang tradisjon her i landet. I stedet for å henvise cricketspillerne til lurvete gressmatter, sørger Oslo for å bygge skikkelige anlegg, som gjør byen til et mekka for den tradisjonelle britiske sporten, som har spredt seg særlig i Asia. På Bjørndal, Stovner og Ekeberg finner man cricketbanene.

82. Munch-museet:

Edvard Munchs museum. Det kunne ikke vært en annen plass enn i Oslo, uansett om det ligger på Tøyen eller i Bjørvika. Foto: Arkiv


Hundre år etter at Norges mest kjent kunstner, Edvard Munch, ble født, åpnet museet viet hans arbeider. Og det midt på Tøyen, der kunst i mangemillionersklassen neppe frekventerer de mange hjem. Dét gjør det jo bare ekstra kult, at kunstens høyborg er lagt midt i blokkbebyggelsen på østkanten. Om noen år skal museet flytte, men bygget blir og kunsten holder seg i bydelen. Det digger vi.

81. Ruth 66:

I Oslo har de alt. Og du får tak i alt. Til og med duppeditter som tar deg tilbake til 50-tallet. Foto: Ellen Rønning


Om du elsker USA og 1950- og 1960-tallet er dette stedet for deg. Vi elsker Ruth66 fordi de klorer seg fast i Torshovgata år etter år, og gir oss mulighet til å kjøpe verdens kuleste gaver - både til oss selv og andre. Her finner du nips du garantert ikke finner andre steder i byen, og så blir man jo så glad av alle fargene, mønstrene og humoren.

Sjekk første del av lista her: - Selvsagt skal Norge styres fra Oslo

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.