RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygg din egen PC

Ikke bare er det lærerikt og morsomt, det er enkelt også. Se hvordan du bygger din egen datamaskin.

HARDWARE.NO: Det å sette sammen sin egen PC er ingen stor kunst. Ved å følge denne guiden samt støtte seg til andre ressurser bør alle få det til.

Les hele guiden her

Hvorfor selvbygg?

Prisen er ikke lenger det tyngste argumentet for å bygge selv, selv om du nok fortsatt kan spare en og annen krone.

Hva med ytelsen da? Tja, det kommer jo helt an på. Ferdig-maskiner finnes i alle fasonger og prisklasser, og svir du av nok gryn får du en ytelse deretter. Det er dermed ikke noen automatikk i at du får bedre ytelse med en selvbygd maskin.

Grunn 1: Fleksibilitet

Det du imidlertid får er full fleksibilitet. Du kan velge akkurat de komponentene du vil (så lenge de passer sammen) og få en maskin som passer perfekt til ditt eget bruk. Ved å bygge selv er du også garantert en maskin som holder seg til industristandardene - og som enkelt kan oppgraderes og utvides i fremtiden.

Grunn 2: Det er gøy

De tyngste argumentene for selvbygg ligger nok i at det er lærerikt og morsomt. Det er spennende og gøy å kjenne innsiden til PC-en og hvordan de ulike komponentene fungerer sammen. Det er morsomt å bygge selv - du setter tross alt sammen en boks som kan utføre et hav av oppgaver og stadig får en viktigere plass i hjemmet.

Ulempe 1: Kvalitetssikring

Store PC-produsenter som HP og Dell bruker store ressurser på å teste og kvalitetssikre maskinene sine, for å sørge for at de fungerer stabilt i alle situasjoner. De har et supportapparat som står parat når uhellet er ute og de tilbyr garanti på PC-ene sine.

Bygger du på egen hånd må du selv stå for testingen. Det er slett ikke sikkert at to komponenter fungerer bra sammen, selv om de i utgangspunktet skal være kompatible. Her må du gjøre undersøkelser på forhånd - gjerne ved å benytte deg av Hardwares diskusjonsforum.

Ulempe 2: Garanti

Dersom du bygger PC-en selv, har du garanti på hver enkelt komponent, og ikke på hele PC-en sett under ett. Dermed blir det straks verre om maskinen skulle slutte å fungere eller ikke fungerer ved oppstart etter montering. Da må du selv bruke tid på feilsøking, for å se om f.eks. minnemoduler eller prosessor kan være defekt.

Du har kanskje kjøpt komponentene hos ulike butikker også, slik at du ikke har ett enkelt sted å henvende deg med garantiforespørsler.

 Det finnes en rekke ressurser innen bygge-PC-temaet på Hardwares forum. Vi kan anbefale en titt på følgende forumtråder:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere